Калин Терзийски: За морковите и хората

Как интелигентните острови могат да се превърнат в континенти и дали Жан-Пол Сартър би приел коментарите на един писател и един политолог днес

Калин Терзийски и Мария Мира Христова

Към наградите и хората, които се стремят да бъдат институции, поглеждаме с писателя, психиатър и художник Калин Терзийски в деня, в който Жан-Пол Сартър си отива от този свят, а години преди това през 1964 г. отказва Нобелова награда за литература.
Защо „Адът – това са другите“ продължава да работи и днес чрез облаги, награди и отличия и вкусен ли е за твореца морковът, подаден от властимащите в различните аспекти на властване? Доколко важно е да останеш свободен в собственото творческо извисяване, но и да конвергираш противоположното като същност, с което да докажеш, че съществуването е преди същността? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Арман Бабикян: Интелигентни острови срещу континенти
Кои са хората, които стават институции в политиката и управлението на България, има ли ползи и вреди от поведението им и защо „Златният век“ приключва или едва сега започва – чуйте отговори в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Как технологиите промениха четенето, мисленето и паметта

От печатната машина на Гутенберг до интернет – как технологиите промениха четенето, мисленето и паметта, разговор с Анастасия Димитрова, педагог и водещ на интелектуално-творческите игри „Скоростно четене“ и „ИгрУм“. Във „Време и половина“ тя разказа за това колко полезно е бързото четене и как влияе то на възприятията и вниманието ни. С развитието на..

обновено на 22.07.19 в 16:35

„…from a window“

„Видях тишината от моя прозорец и видях хоризонта там…“ Някак така започва пътуването чрез картината на Андрей Янев , с която той участва в VIII Световно биенале на изкуствата в Пекин, което се открива на 26 август т.г. Интересът към българския художник е подчертан от години и в чужбина и картините му се посрещат с все по-засилващ се интерес. Какво и..

публикувано на 19.07.19 в 16:01

Режисьорката Теодора Попова: Във всяка моя пиеса има нещо лично

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Теодора Попова – куклен и театрален режисьор. На XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ тази година в Ямбол режисьорката получи наградата за оригинален текст за своята пиеса „Непокорната принцеса“. Тя взе също и наградата в раздела за..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11

Илко Ганев и новото старо в изкуството

Най-лесно бих ви представила Илко Ганев като театрален режисьор, защото дебютният му опит в театъра – документалният спектакъл „Апарт“, печели все повече популярност. Очаква го и национално турне това лято. Илко обаче е много повече от това. Завършил е НАФИЗ, работил е в телевизията, бил е част от различни риалити формати, а в момента е..

обновено на 15.07.19 в 15:20