Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата и функцията й по опазване на културното наследство

БНР Новини
Складовете на "Тютюневия град" в Пловдив след пожара от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Като по ирония на съдбата точно в седмицата, когато изгоря един от най-емблематичните паметници на културата в Европа – Нотр Дам Дьо Пари се пада и Международният ден за опазване на паметниците на културата, който отбелязваме днес. Той се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.

18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. А фактът, че само за броени часове след пожара в сърцето на Париж се оказа, че стотици хора са ангажирани с тази кауза и се събраха милиони за възстановяването на историческата катедрала, може само да ни говори, че тези участници все още съществуват.

У нас паметниците на културата са около 40 хиляди, като 15 хиляди са археологическите обекти. Около 20 хиляди са архитектурните паметници на културата, има много защитени територии, съхранили ценностите си от най-дълбока древност до днес. Празникът обаче е и повод да споменем някои от тревогите за това, че нашата действителност по отношение на съдбата на много от паметниците на културата е тъжна.

Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено?

Как да се намери  баланса между държавата и нейната функция по опазване на културното наследство, гражданите като изразители на обществения интерес  и собствениците като представители на частния интерес? Гостува ни архитектът проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) .





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24