Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22-ят Джаз фестивал в Банско се открива на 6 август

Снимка: @banskojazzfest

От 6 до 10 август ще продължи тази година 22-то издание на Международния джаз фест в Банско, съобщи в „Артефир“ неговият създател и организатор д-р Емил Илиев. Входът е свободен – на сцената на площад „Никола Вапцаров“. Фестивалът ще събере общности, школи, артисти, критици и джазлюбители, които пристигат заради музикалното събитие не само от цяла България, но и от чужбина.

Първата фестивална вечер ще открие саксофонистът Масео Паркър, който идва у нас с целия си състав. Той е легенда на фънк и соулмузиката, работил е с Джеймс Браун, Рей Чарлс, Ред Хот Чили Пепърс и Принс.
Васил Петров, Камелия Тодорова и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев също ще се изявят в първия ден на международния джаз фест в Банско – те са талисмани на музикалното събитие от самото му начало.

Във фестивалния афиш тази година присъстват и британската суинг банда Ray Gelato & The Giants, китаристката, певица и композитор Малина Мой, барабанистът, продуцент и композитор на някои от най-великите фънк и R'n'B групи Джамал Томас, младата певица и композитор Лина Никол, българската група „Спектрум“, която ще омае публиката с красотата на акапелното пеене. Тони Момрел (Великобритания), популярен и у нас не само с изявите си в Банско, но и в Sofia live club, ще закрие фестивала, а Банско джаз фест 2019 тази година ще се откроява с подчертано фънк звучене – каза д-р Емил Илиев, който гостува в студиото заедно с композитора Кристиян Бояджиев – водещ на предаването „Джаз клуб“ по програма „Христо Ботев“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Всички в джаза

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще..

обновено на 07.08.24 в 11:05

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09