Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възхвала на българската народна песен в спектакъла „Концертът“

Снимка: Петър Тодоров / plovdiv2019.eu

„Концертът“ е авторски куклен спектакъл за всички възрасти на режисьора Петър Тодоров и актрисата Десислава Минчева. В него главен герой е българската народна песен, а сюжетът представя подготовката и концерта на квартет от народни певици.

„Идеята беше да покажем, че това са четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички нас, но когато стъпят на сцената, те се превръщат в нещо друго – те се превръщат в различни човешки същества, които с гласовете и с песните си се докосват до божественото. Това е нашата народна песен… Ние в живота, в ежедневието си сме едни, но когато запеем нашите песни, ставаме други, ставаме по-добри, по-възвисени. И мисля, че младото поколение заслужава да познава българската народна песен – истинската българска народна песен, не комерсиалната. Тази, която носи истинските български народни ценности“, казва режисьорът Петър Тодоров.

Представлението е създадено в Центъра за изкуства „За Родопите“ в село Бостина и е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Автор на куклите и сценографията е Ханна Шварц, а костюмите са по проект на Николина Костова-Богданова.

„Концертът“ може да гледате на 5 септември от 19 часа в Държавния куклен театър в Пловдив. През ноември представлението ще гостува в Малмьо (Швеция), а през декември ще бъде част от закриващите събития в Матера (Италия), която също е Европейска столица на културата 2019.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Цялата небесна синева" – най-новото откритие на френската литература

Излезе на български език "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, обявена за най-четения автор във Франция за 2023 година.  Романът е трогателен и разтърсващ, изпълнен с болка и надежда.  На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите..

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Защо библиотеките са по-нужни от всякога?

11 май, Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е и Ден на библиотеките и библиотечните работници. За поредна година БНР е партньор на Националната библиотечна седмица. Утре (10 май) от 11 ч. до 12 ч. радиослушателите ще станат част от тържественото отбелязване на празника в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където ще..

публикувано на 09.05.24 в 09:08

София се превръща в светлинна галерия от 9 до 12 май

Технологични иновации и изкуството на над 20 артисти и студия от различни страни ще изненадат посетителите на третото издание на Фестивала на светлините Lunar в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят 22 локации в столицата в..

публикувано на 09.05.24 в 08:45

Българското училище "Иван Вазов" в Париж с голям юбилеен концерт

На 19 май училище "Иван Вазов" в Париж ще има голям юбилеен концерт в театър Théâtre Saint-Léon.  Ще бъдат връчени част от наградите на децата, участници в първото издание на международния конкурс "Вълшебното перо", който се провежда в партньорство с Изпълнителната агенция на българите в чужбина.  В конкурса се включиха българчета от 15..

публикувано на 09.05.24 в 08:30

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11