Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Медея“ и на сцената на Театър „Азарян“

2
Снимка: Иван Мандевски

Постановката "Медея" на Десислава Шпатова по прочутата трагедия на Еврипид е създадена специално за програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Премиерата се състоя на 28 юни в Античния театър в Пловдив с участието на деца от различните етнически общности в града, преминали през обученията и съпътстващите събития на проекта „Медея“. Тогава целият екип беше подложен на голямо изпитание заради поройния дъжд, който постави под въпрос представянето на спектакъла. Но представление все пак имаше!

Сега „Медея“ се пренася на сцената на Театър „Азарян“, където ще се играе още няколко пъти до края на годината – на 13 и 14 ноември и на 2 декември. Представлението тази вечер започва от 18.30 часа, а в „Артефир“ гостува с актрисата Снежина Петрова, която изпълнява ролята на Медея.

В актьорския състав са още Ивайло Герасков (в ролята на Креон), Петър Дочев, Ивайло Драгиев, Станка Калчева, Койна Русева и Георги Гоцин, студенти от Нов български университет, както и група деца от кварталите „Факултета“ и „Филиповци“ в София. Сценографията е на Зина Генч и Христина Дякова, хореографията – на Анна Пампулова, а музиката – на Асен Аврамов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48