Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В света на музиката и фотографското изображение

4
Стоян Сертев
Снимка: архив

Цигуларят Стоян Сертев – най-добрият фотограф сред музикантите, стигащ висотите на вдъхновеното майсторство и най-добрият музикант сред корифеите на фотографията във времето, когато благодарение и на неговите постижения тя започва да се приема като изкуство и у нас.

Деца в каракачанска носия, Копривщица, 1952 г. Снимка: Стоян СертевДнес всеки снима и може да споделя с останалата част от човечеството всяко произволно изображение, а да снимаш и проявяваш сам кадрите в епохата на черно бялата фотография с отговорността, че създаваш образ, визия, спомен за бъдещето от човек, събитие или място е нещо съвсем друго като присъствие. Какви са художествените му измерения се вижда веднага във великолепния албум с негови фотографии, където има забележителни портретни изображения на известни личности в изкуството, художници, музиканти, артисти, майсторски постигнати репродукции на картини, находки на типажи и прекрасни фотопейзажи, уловени с окото на художник. Ако не беше този албум и изложбите с негови фотографии, чийто основен инициатор е неговият син, художникът Александър Сертев, щеше да избледнее напълно с времето втората линия, успоредна с музицирането в квартет, на цигуларя Стоян Сертев.

Албумът със снимки под надслов „Една епоха в черно и бяло“ е придружен с компактдиск на изпълнения на квартет Аврамов „от епохата на моно записите“. Стоян Сертев е вторият цигулар на квартета, който успява в края на 30-те години на събере заедно четирима музиканти, Аврамов, Сертев, Магнев и Кугийски, свирили на първите пултове в Оркестъра на операта и вече с известен опит като квартетисти, които постигат общото преживяване на музицирането на четири струнни инструмента с техния еднороден тембър.

Да бъдеш втори цигулар в струнен квартет, което изисква най-високата степен на чувствителност и прецизност в изпълнителското изкуство, което представя за първи път на публиката шедьоври от квартетната литература, така, че тя да разбере и оцени този елитарен жанр, означава, че си на първа линия на строителите на музикалната ни култура. Тази публика, благодарение на концертите с живо изпълнение пред микрофоните на Радиото се разширява многократно и по-късно като Държавен радиоквартет, който прави и първите студийни записи на струнни квартети за музикалния фонд, излъчвани по радио програмите. Същевременно фотоапаратът в ръцете на цигуларя Стоян Сертев е запечатал исторически кадри, които следва да бъдат и в музейната сбирка на историята на Радиото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50