Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Република Казахстан чества своите мъдреци и просветители

175 години от рождението на поета-класик, просветител и преводач Абай Кунанбаев, основоположник на казахската национална писмена литература и 1150 години от рождението на философа-математик Абу Наср Ал-Фараби, велик мислител от Изтока, известен и като Втория Аристотел

| обновено на 31.07.20 в 09:22
Ал-Фараби (вляво) и Абай Кунанбаев
Снимка: Посолство на Република Казахстан

На четвърти август в галерия „Мисията“ в сградата на Държавния културен институт в София се открива специална фотоизложба, инициирана и реализирана от посолството на Република Казахстан в Република България. Изложбата има за цел да бъдат отбелязани паметните дати, свързани с живота на двама велики философи и мислители: Абай Кунанбаев и Ал-Фараби.

Новината дойде броени часове, след като в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР слушателите имаха възможност да чуят интервю с посланика на Република Казахстан, с когото специално се срещна преди дни журналист от екипа на програма „Христо Ботев“ във връзка с двата важни за казахската култура юбилея.

Абай Кунанбаев със синовете сиОсобено приятно е съвпадението, че през тази нелека за целия свят 2020 година, ние българите също отбелязваме важен юбилей – 170-годишнината от рождението на големия български писател Иван Вазов. Това по специален начин сближава българската и казахската култури, независимо от географските разстояния. Колко близка и колко далечна от нас е една страна, не се описва само в километри... Да почувстваш празника на другия е също празник. Особено, когато става дума за празници на духа, каквито са годишнините и на двамата мислители и философи на Казахстан: поетът-класик, просветител и преводач Абай Кунанбаев, основоположник на казахската национална писмена литература, роден преди 175 години и роденият преди 1150 години в град Отрар на територията на днешен Казахстан - философ, математик, музикант и астроном Абу Наср Ал-Фараби, велик мъдрец от Изтока, наричан също Втория Аристотел. Ал-Фараби е основоположник на арабския Перипатетизъм и е известен с трактатите и разсъжденията си за интелекта, за същността на душата, за шестте начала, за общото между Платон и Аристотел, за музиката и ритмите, за възгледите на жителите на Добродетелния град. Той е създател на древната Отрарска библиотека.

И въпреки, че за повечето българи Република Казахстан не е много позната, освен с факта, че това е деветата по територия страна в света и че е разположена както в Европа, така и в Азия, то за мнозина би било интересно да научат, че Хан Тенгри се нарича един от върховете на най-високата планина на Казахстан – Тяншан. Също любопитно е, че езерото Балхаш наполовина е солено, наполовина – сладководно.
Казахстан е независима република от 1991 година. Тази година се навършват 28 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан. Когато става дума за сътрудничество между държавите, обикновено се говори за стокооборот, а между страните ни той – по думите на посланик Темиртай Избастин – възлиза на 333 млн долара за 2019.

Но юбилеите на двамата казахски мъдреци и просветители, които сега отбелязва Казахстан, са повод да си дадем сметка, че и културата е мост, който определя в по-дълговечен план отношенията между народите на Казахстан и България. Ето какви са посоките на това културно-хуманитарно сътрудничество, очертани накратко от посланик Избастин за слушателите на БНР: „В България функционират три казахски културни центъра. Българските студенти изучават казахски език в единия от тях, който е към катедрата по Тюркология на СУ „Св. Климент Охридски“. В Техническия университет в София също е открит център за Казахска култура. Още от 2017 година към Столичната библиотека работи центърът за казахстанска литература. Висшите учебни заведения на Казахстан и България също работят в тясно сътрудничество. А от 2018 година в София има улица, наречена „Астана“ – в чест на 20-годишнината на столицата на Казахстан.“

Как се превежда на български език „Астана“, както и други интересни подробности, можете да чуете от аудиоинтервюто с посланика на Република Казахстан у нас – Н.Пр. Темиртай Избастин. За превода от казахски на български благодарим на екипа на Посолството. Дублаж – Александър Райчев. Стихотворението, което звучи преди интервюто, е от сборника със стихотворения и поеми на Абай Кунанбаев „Книга за словото“. Чете – Дарина Маринова. Казахските музикални фрагменти са в изпълнение на гусларя Мартин Владимиров.


Снимките са предоставени от посолството на Република Казахстан



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27