Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво печелим и какво губим от коронаразстоянията помежду ни

Изложбата WIN/LOSE в Гьоте институт предлага своя гледна точка

Снимка: Марияна Василева

На 3 септември в Берлин ще бъде представена съвместната изложба на двама визуални артисти представители на съвременното европейско изкуство. Това са Марияна Василева и Отьорг А.К. Но първия етап на тяхната изложба WIN/LOSE – Печалба/Загуба започна преди дни в Гьоте институт в София. Там можете да разгледате артинсталациите и видеоматериалите до 18 септември.

С изложбата „Win/Lose“ Гьоте институт продължава поредицата „1+1: Артсцена Германия“, в която български художници в Германия правят своя селекция и представят на българската публика непознати на местната сцена автори. За изданието през 2020 г. беше поканена Марияна Василева, която живее в Германия от над 20 години и за която изложбата в Гьоте-институт ще е първо завръщане след голямата ѝ ретроспективна изложба през 2015 г. в Софийска градска художествена галерия с куратор Мария Василева. За участие сега в софийския проект Марияна покани художника Отьорг А.К., живеещ между Берлин и София.

Първоначално изложбата на двамата автори беше планирана за месец април. Сега, четири месеца и една пандемия по-късно, те ще представят вече съвсем нов проект – резултат от разговорите и размишленията им през това време.

„Win/Lose“ ще включи инсталации, обекти и видео, голяма част от които са създадени специално за пространството на Гьоте-институт. В тях авторите размишляват за пандемията, страховете, връзките между хората и властовите отношения в обществото и изкуството.

Дарина Маринова се срещна с двамата художници минути преди откриването. Чуйте какво споделиха с нея Отьорг А.К. и с Мариана Василева.




Отьорг А.К

Отьорг А.К. (1958, Хайделберг) е следвал философия и публицистика в Свободния университет в Берлин и изкуство в Университета за приложни изкуства във Виена, Института Репин в Санкт Петербург и Университета по изкуствата в Берлин. Първото му международно участие е през 1989 г. в Пекин, Китай. Оттогава излага в Европа, Китай, Северна и Южна Америка. От 1999 г. насам работи по международни, дългосрочни и сайт-спесифик проекти като „Deskxistence“, в който прави отпечатъци на над 300 училищни бюра от цял свят. От 2004 г. изнася лекции и уъркшопи в академии и университети в Южна Америка, Европа и Китай, включително и по проекти на Германската служба за академичен обмен DAAD. Негови произведния са в публични и частни колекции. Живее и работи в София и Берлин.

Марияна Василева (1964, Велико Търново) е завършила Университета по изкуствата в Берлин и от 90-те години насам е активна на международната арт сцена, като творбите ѝ са излагани във важни институции като: Musée d'art contemporain de Montréal (Канада), Tate Britain (Великобритания), Centre Pompidou (Париж), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Испания), Museum of Fine Arts (Бостън), The Israel Museum ( Йерусалим), Kunstmuseum Wolfsburg (Волсбург), Weserburg Museum für moderne Kunst, Kunsthalle zu Kiel, Edition Block (Берлин), The Stenersen Museum (Осло), Total Museum (Сеул), Hong Kong Arts Centre. Участва в различни международни биеналета, сред които: 17-то биенале в Сидни, 4-то Московско биенале, биенале в Куритиба, Бразилия, 1-во биенале Fin del Mundo в Ушуая, Аржентина. Нейни произведения са в публични и частни колекции, сред които: колекция на Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург), Rene Block Collection (Берлин), Koc Museum (Истанбул), The Israel Museum (Израел), La Caixa / Caja de Ahorros de El Monte y Fundacion el Monte (Испания), Lemaitre (Лондон/Париж), Kunsthalle Емден (Германия), Lidice Memorial.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Между Пасха и Великден в Израел

Пасха или Песах е сред трите големи празника, които се отбелязват в Израел. Тази година той беше от 22 до 29 април, но бе помрачен отново от сянката на войната. Темата за заложниците на Хамас, чието завръщане се превърна в тлееща рана, остава болезнена за израелското общество и вдъхновява изкуството с различни пърформанси – дълги маси със самотно..

публикувано на 01.05.24 в 08:25

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00