Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

89 години от рождението на големия български режисьор Методи Андонов

Методи Андонов
Снимка: bulgarianhistory.org

На 16 март 1932 г. година е роден големият български театрален и филмов режисьор Методи Андонов.

“Той беше човек, постоянно заслушан в един свой вътрешен глас, свои вътрешни звуци, вътрешна песен или тиха тъга. Когато говореше,  обичаше да ви гледа в очите и когато ви слушаше, също така обичаше да ви гледа в очите ви. Не само своя събеседник гледаше той съсредоточено и внимателно, мисля, че всяко едно нещо гледаше право в очите, както и самият живот.“ Такъв е споменът на Йордан Радичков за Методи Андонов от Златния фонд на БНР в “Нашият ден“.

Сцена от филма “Бялата стая“

Роден е на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър, а от 1959 г. – в Сатиричния театър в София, където са най-големите му успехи, сред които постановки на „Суматоха“ на Йордан Радичков, „Предложение. Сватба. Юбилей“ на Антон Чехов, „Чичовци“ на Иван Вазов, „Михаил Мишкоед“ на Сава Доброплодни, „Смъртта на Тарелкин“ на Александър Сухово-Кобилин, „Ревизор“ на Николай Гогол.

Методи Андонов е събитие не само в театъра, но и в киното. През 1968 г. заснема първия си филм, а през 1970 г. напуска Сатиричния театър и започва да се занимава главно с кино.

Първият му филм “Бялата стая“ с Апостол Карамитев е признат не само тук, но и зад граница. Печели голямата награда на “Златна роза“ и първа награда на Международния филмов фестивал в Делхи.

Безспорен шедьовър в неговата кариера си остава филмът – “Козият рог“ с Антон Горчев и Катя Паскалева.

Сцена от филма “Козият рог“Макар и много хора да казват, че той се оказва “прокобен“ за част от актьорите и създателите, филмът отново спечелва международно признание. Грабва специалната награда на журито на фестивала “Карлови вари“ през 1972 г. Катя Паскалева печели награда за женска роля на фестивала в Панама през същата година. На следващата филмът печели редица награди в Чикаго, Брюксел, Коломбо.

Неговият ученик Илия Добрев си спомня Методи Андонов като “неспокоен и непримирим“. Спомня си неговия порив към необяснимото в изкуството и свещената простота, неговата неприязън и нетърпимост към посредственото и лесно заменимото. Неговата алергичност към клишетата и догмите, неговата прозорливост и чувствителност към истински стойностното.

Умира на 12 април 1974 г. в София.

Повече можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22