Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Виолетов генерал“ в условия на пандемия

Емил Вълев: Човек не спира да се стреми, докато е жив

Снимка: Стефани Ангелова

Той е художник, музикант, създател на групата “Виолетов генерал“, която в началото на 90-те, наред с “Нова генерация“, дефинира понятието “ъндърграунд“.

Той е Емил Вълев и е главен герой в “Нашият ден“.

“Всеки от нас е засегнат от пандемията, особено хора, които са на свободна професия и зависят от заведенията, пътуванията, комуникациите. Всичко отиде в някакви строги ограничения. От друга страна, животът непрекъснато се променя, той е толкова сложен и странен, че и с пандемия, и без – пак е една лудница, особено в последните десетилетие след падането на желязната завеса.“

Как се промени “Виолетов генерал“ в последните десетилетия

“Естествено, човек се променя и се развива, трансформира се, в зависимост от вътрешните си търсения и от външната среда. Както казват психолозите, “човек е нещо, което съществува в два свята – вътрешен и външен“. Когато се променя външният свят, ти също се променяш. В последните години след едно дълго статукво, което съществуваше след Втората световна война, светът динамично започна да се променя.

И нашата работа с групата, и моето развитие също бяха доста променливи. Започнах с един конкретен даркуейв, след това се тръгна към едни по-техно ритми. След това аз с едни швейцарски артисти се увлякох много по по-абстрактната музика. И сега пак се връщам към по-конкретна материя, защото така го усещам. Един автор трябва да усеща нещата и да ги чувства, да ги харесва, да ги обича. Човек не спира да желае и да се стреми, докато е жив и сигурно така трябва.“

Мария Мира Христова и Емил Вълев

Влияние на изобразителното изкуство върху музиката

“Мисля, че много съвременни творци от цял свят имат по-широк спектър от интереси в изкуството. Още повече сега с информацията и със съвременните средства – компютри, различни начини на творчество – стимулира хората на изкуството да опитват в различни сфери.

При мен музиката беше една детска мечта. Много обичах да слушам музика. В един момент явно това ме подтикна да започна да се занимавам по-сериозно. Във Франция започнах по-сериозни занимания. Мога да кажа, че по-скоро съдбата ме насочи към тези неща. Не знам доколко вътрешните желания се проектират върху живота на човек и доколко външните обстоятелства го формират.“

Философията в музиката

“По принцип се казва, че хората, които се занимават с изкуство, са по-чувствителни. Най-малкото защото развиват чувствителността си чрез работата си, чрез това, което правят. Това пак е индивидуално и зависи от човека. Смятам, че всеки човек има емоции, чувства, възприема понякога много дълбоко нещата с болка и тъга. Това е един много дълъг разговор, защото може би смисълът на човешкия живот е точно, срещайки се с този живот в материята, да се изпита неговата чувствителност, неговата емоционалност като реакция спрямо нещата, които му се случват. Ние сме малко като камъните в реката, които ги влачи течението, и лека-полека острите ръбове се изглаждат.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08