Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически музей - Перущица – за мисията и за днешния ден

4
Доц. д-р Веселина Вачкова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

„Перущице бедна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои...
...Слава теб, че ти се одържа до крайност
и бори се в пушек, и падна със сияйност. ...“


Понякога не са нужни много думи, за да се разкаже за мечтите и надеждите на един народ, в дни на обреченост и време – без бъдеще. Един голям поет, в няколко стиха, пренася в днешния ден духа на една голяма саможертва за защитата на Перущица – Иван Вазов, „Кочо. Защитата на Перущица“. Този е един от българските градове, които имат своето място както в българската, така и в световната история. И то не само заради деветте дни на борба и мъченичество, посветени на свободата, по време на Априлското въстание през 1876 г. То е обявено на 23 април, когато пред членовете на Перущенския революционен комитет Петър Бонев, един от съратниците на Васил Левски, прочита „Кървавото писмо“, написано от Тодор Каблешков. Въстаниците са нападнати от 5500 души военизирано формирование башибозук, а борбата продължава до 29 април – до пристигането на редовната турска войска.

Град Перущица е разположен върху територия, която според изследователите е била населена от траките и е започнала да израства като културно средище още преди приблизително 7000 години. В района са открити много тракийски надгробни могили. А около Духова могила, за която се приема, че е част от древен сакрален комплекс – са намерени впечатляващи артефакти: 16 богато украсени колесници и други предмети и монети от античността.

Една от големите забележителности е и старата късносредновековна църква „Св. Атанасий“, в която е обявено началото на Априлското въстание, а по-късно изгорена до основи по време на драматичните събития. Емблематична е и църквата-паметник „Св. Архангел Михаил“, изиграла ролята на последното убежище за въстаналите перущенци.

За светините на гр. Перущица и за тяхното опазване и популяризиране – в това предаване е разговорът с доц. д-р Веселина Вачкова, директор на Историческия музей - Перущица.


Снимкитер са предоставени от Исторически музей - Перущица


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"В очакване на Годо" отново провокира въпросът за чакането

Предстои премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на кино-театър "Освобождение". Сценичната версия прилага подхода на театъра на абсурда, присъщ за Самюел Бекет, но използва и съвременни театрални техники и препратки. Въпросът за чакането през търсенето на себе си е поставен актуално през погледа на всички персонажи. Повече за..

публикувано на 07.06.24 в 17:15

Да бъдеш Цветана Манева

Ако "Варненско лято" е аналогия за качествен театър, тя е аналогия за едно от големите имена в актьорската игра. Тя всъщност е художественият директор на Международния театрален фестивал, който за 32-ра година празнува театъра, член е на британското Шекспирово дружество. Тя е от дамите, които канят, от жените, които се запомнят, от актрисите, като..

публикувано на 07.06.24 в 16:25
Журито и Магдалена Ралчева

Геновева Димитрова: Когато си критик, ти си критик винаги!

Наскоро приключи 11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Той се проведе от 1 до 5 юни и в него бяха показани 50 ленти от 18 държави. Фестивалът имаше две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с българско и международно..

публикувано на 07.06.24 в 14:51

Националната награда "Христо Г. Данов" навършва четвърт век

Днес в 17 ч. за 25-и пореден път ще бъде връчена Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Часове преди тържествената церемония в Стария Пловдив в "Артефир" се включва литературният критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети, доц. д-р..

публикувано на 07.06.24 в 14:15

Две книги-свидетелства за страданията на мюсюлманите по време на комунистическия режим

Проф. Зейнеп Зафер, която завежда Катедрата по български език и литература в Анкарския университет и доц. Нурие Муратова, която преподава "Архивистика" в Югозападния университет "Неофит Рилски", Благоевград са авторки на биографичното изследване за Мефкюре Моллова "Тюркология в изгнание". Книгата беше представена заедно със сборника от..

публикувано на 07.06.24 в 09:33