Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Проданов, НАЗ: Държавата да закупи зърно, но на пазарни цени

В България има зърно за около две години

Снимка: Pixabay

Държавата ще изкупи за своя резерв над 1 милион тона пшеница, слънчоглед и царевица, което ще бъдат добавени към наличните над 300 хиляди тона. Правителството обеща и действия срещу спекула с цената на олиото.

1,1 млрд. лв. осигурява правителството към бюджета на Министерство на земеделието, за да се изкупи още 1,1 млн. тона пшеница и суровина за фуражи, стана ясно след правителственото заседание. България разполага в момента с 3 млн. тона зърно.

Темата коментира в “Нашият ден“ Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ):

“В момента ситуацията е малко по-различна от друга година, защото тази година имаме по-добра реколта и капацитетът на износ на държавата не е толкова голям, че да бъде изнесено толкова бързо.

В момента в страната има около 3 млн. тона налична пшеница, като една част се съхранява при земеделските производители, друга вече е в търговците и в техните складове. Зърно в момента в България има за около две години. Но след около три месеца има нова реколта, която ще бъде около 5 млн., 5 млн. и половина в най-песимистичния вариант.“


Държавата реши да изкупи над 1 млн. тона зърно

“Този процес още не е започнал. Чуват се единствено приказки от правителството. Трябваше да разберем на Комисията по земеделието точните параметри на сделката, но заседанието беше засекретено.

В момента не знаем дали има реално търговия от страна на държавата, каква е цената, на която тя купува, какви са условията на доставката, къде ще се съхранява зърното. Тези неща за момента не са ясни.

Няма нищо лошо държавата да закупи това зърно, но да го закупи на пазарни цени. Ако намесата на държавата доведе до това да има регулировка в цените на зърното, че ще продаваме на загуба.“

Софийска стокова борса

“Софийска стокова борса реално върви с около 4 месеца назад. Цената, обявена на борсата е 480 лева на тон, което не е реално спрямо пазара на пшеница в момента. От години се водим по борсата за зърното в Париж там котировките при разход около 25-30 евро средно за транспорт са около 700 лева. Това трябваше да бъде цената в момента в страната.

Износът не е спрян, няма официална заповед за спирането му, но има едно протакване на документи и забавяне на кораби и камиони. Документите се забавят без причина и обяснение.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Снимки: Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20