Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН защити "Талисманът", даден за матура на седмокласниците

Трябва ли художествената стойност да е сред критериите за подбор на текст за НВО?

Снимка: БГНЕС

Емоциите около матурите стихнаха неотдавна. Страстите се разгоряха около текст за преразказ, който писатели и хора на изкуства определиха като “бездарен“.

Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас. Това съобщиха от просветното ведомство пред БНР по повод бурната обществена реакция, последвала избора на разказа "Талисманът" от Красимир Бачков.

От Министерството коментираха, че текстът на НВО е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14-годишни ученици. Те посочват няколко критерия, на които трябва да отговарят използваните текстове.

Високата художествена стойност не е между тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти, кратък диалог и отсъствие на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

“Критериите за текст за свързани и с критериите за оценяване. Лично аз не смятам, че със запознаване с един текст, чуване един път, е възможно децата да минат по текста и след това да направят преразказ“, казва в “Нашият ден“ г-жа Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и допълва:

“Според мен това е един по-дълъг процес, който би трябвало да започва от семейството. Всяка година децата имат определен брой произведения, на различни автори, в различни жанрове, което може да изгради техния вкус. Имат и заглавия, които да четат лятото, тъй че лично не смятам, че един текст в рамките на това време може да промени или възпита литературен вкус.

Това е изпит за деца на 13 и 14 години, на него се явяват всички деца и трябва всички тези критерии да са спазени за текста, за да може всяко едно дете да се чувства добре и да може да покаже максимумът от това, което знае.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54