Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Коцев - Шошо постави Чехов с хора, лишени от свобода

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо постави спектакъла "Дуел" (адаптиран сценарий по повестта на. А.П. Чехов). Актьорският състав е от хора, лишени от свобода в затвора в Стара Загора. На кастинга се явяват над 20 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях. Репетициите продължават няколко месеца, а премиерата е представена в Старозагорския затвор. Сценографията е на Стефан Чурчулиев.

"Процесът беше доста дълъг. Заедно със Сдружение "Синергия" и "Advertising Artists". Ние работим от доста години с лишените от свобода в Стара Загора в един техен клуб "Кеймбридж" – събирахме се, обсъждахме филми, книги... и няколко събития като уъркшопи. 

В затвора имат своя театрална сцена, имаше достатъчно желаещи – намерихме място за всеки един от тях за това, което може и иска да прави. Крайният резултат ме изненада, защото след няколко месеца работа, част от която и дистанционна, когато всичко се сглоби и се случи, се получи много повече от това, което очаквах. Много професионално, подредено, кохерентно, завършено. Цялото усещане е за нещо, което има цел, има смисъл да съществува. Най-хубавото е, че публиката, която беше съставена от лишени от свобода, реагира с голям ентусиазъм на представлението – точно и адекватно като реакция. Фурор, да го нарека. Със сигурност има глад и за бъдещи представления.

Със сигурност изкуството променя много лишените от свобода. Психоложката на затвора каза, че в рамките на представлението са изчезнали доста различия между враждуващи групи. За съжаление регулациите в затворите са такива, че не позволиха представлението да бъде заснето. Надявам се в бъдеще управата на затворите да си даде сметка, че на никого няма да навреди, ако хората видят, че в затвора също има хора, които се борят със своите демони, както и ние отвън, така че да не са толкова невидими. Това е и целта. Много се надявам за в бъдеще да можем да показваме това, което сме направили."

Събитието е част от проекта “Отворени пространства” на платформата за съвременно българско изкуство "Advertising Artists". Проектът "Отворени пространства" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ по програма "Социално ангажирани изкуства" 2021.

"Дуел" е третият проект, който платформата осъществява с лишени от свобода. Първият е “Песен за човека" – колаборация между затворници и съвременни визуални артисти. Проектът бе показан пред публика през 2020 г. в софийската галерия "Доза".

През 2021 г., в рамките на проекта Inside Out, Advertising Artists организира ателиета за лишените от свобода по творческо писане с ментор Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства – с художника Стефан Чурчулиев.

Чуйте Димитър Коцев-Шошо.

Снимка – Advertising Artists

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05

Game Changers: Саундтрак на градската действителност

Game Changers е иновативен аудио-визуален проект, който претендира да бъде повече от просто музикален албум. Създаден под ръководството на Данислава Делчева, основател на организацията "Рефлектор", албумът изследва градската среда чрез своите най-автентични звуци и визии. Компилацията включва десет композиции и десет съпътстващи видеа , които..

обновено на 09.05.24 в 11:05

Празник на детската литература и фантазия в Сливен

Вълшебство, фантазия, приказни герои и празничен дух завладяват всяка година град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга (8-10 май) . В рамките на фестивала за 20-и пореден път се връчва и Националната награда "Константин Константинов"  за принос в детското книгоиздаване, създадена през 2004 година от Министерството на..

публикувано на 09.05.24 в 10:41

"Цялата небесна синева" – най-новото откритие на френската литература

Излезе на български език "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, обявена за най-четения автор във Франция за 2023 година.  Романът е трогателен и разтърсващ, изпълнен с болка и надежда.  На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите..

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Защо библиотеките са по-нужни от всякога?

11 май, Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е и Ден на библиотеките и библиотечните работници. За поредна година БНР е партньор на Националната библиотечна седмица. Утре (10 май) от 11 ч. до 12 ч. радиослушателите ще станат част от тържественото отбелязване на празника в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където ще..

публикувано на 09.05.24 в 09:08