Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

проф. д-р Асен Гудев

Защо сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно в Европа?

Световният ден на сърцето се отбелязва повече от две десетилетия на 29 септември

Снимка: @ECinBulgaria

Българското кардиологично дружество е домакин на XVII Национален конгрес по Кардиология, който ще проведе от 29 септември до 2 октомври 2022 г. в к.к. "Албена". Това е едно от най-големите научни събития в България, не само в областта на медицината. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ през Пловдив и достигащ до брега на Черно море. Той ще прекоси България, за да напомни на всички хора в България да "Използват сърцето си“ и ще достигне до плажа на Албена, където студентите по медицина ще се присъединят към призива с визуализация на "Живото сърце“, образувано от хора.

"Напредъкът на медицинската наука е много голям и в частност кардиологията е на ръба на революция в областта на дигиталните технологии, в образната диагностика, изкуствения интелект. Имаме нужда да сверим нашия часовник, да обменим мнения. Задачата на Българското кардиологично дружество е да създаде една екосистема, в която да има точно такъв дух на новаторство и размяна на мнения. Всичко това е насочено за по-добра грижа за нашите пациенти", посочва проф. д-р Асен Гудев, председател на Българското кардиологично дружество.

Един от акцентите в конгресната програма ще бъде отражението на Covid-19 пандемията върху кардиологичната практика и кардиологичното здраве, както и предизвикателствата, пред които бе изправена кардиологичната общност. Ще бъдат представени и новите препоръки за превенция на важни социално значими заболявания в кардиологията. "Образната диагностика прави невероятен скок, навлизането на компютърната томография, магнитния резонанс в диагностиката на кардиологичните заболявания ще променят много нашата практика", твърди професорът.

Между медицинската наука и медицинската практика в цял свят има едно разминаване – колкото по-малко е това разминаване, толкова по-добри са резултатите.

Според него здравната реформа в България продължава да е неслучваща се, несбъдната и неясна. Проблемът е, че липсва подкрепата на институциите.

Един от големите проблеми в България е преждевременната смъртност от сърдечни-съдови заболявания, особено тази преди 65-годишна възраст. Губят се хора в работоспособно възраст. Сърдечните заболявания водят често и  до инвалидизация, която пряко оказва влияние на пазара на труда. 

"Голяма част от сърдечно-съдовите заболявания са предотвратими. Статистиката сочи, че 8 от 10 инфаркта и 9 от 10 инсулта, могат да бъдат предотвратени“, допълва кардиологът. 

Един от уроците, които научихме от пандемията, е че недоверието на българското общество към ваксинацията, въобще към официалната медицина доведе до много нисък процент на ваксинирани. "Ползите от една ваксинация против Covid-19 са много повече от колкото евентуалните рискове. Особено за пациентите, прекарали инфаркт, със сърдечна недостатъчност или генетична анамнеза за тези заболявания една инфекция, може да причини много тежко страдание с фатален изход“, коментира проф. Гудев. 

Едно от големите поражения и изпитания, които нанесе Covid-19, беше синдромът на Бърнаут, припомня проф. Гудев. Това е един вид деперсонализация особено при лекарите, защото те не могат да работят с колегите си и да общуват добре с пациентите. Усещат липсата на лични постижения, имат ниско самочувствие, не вярват в себе си, не са удовлетворени от работата си.

Цялото интервю с проф. д-р Асен Гудев можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54