Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Петров: Конференция събира световния елит в изкуствения интелект и информатиката

Снимка: pixabay.com

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) организира двудневна конференция на тема "Нововъзникващи тенденции в изкуствения интелект и компютърните изследвания". Тя ще се проведе на 30.09 и 01.10.2022 г. в зала "Джон Атанасов" в София Тех Парк. Събитието събира световния елит в изкуствения интелект и информатиката. 

Презентациите ще включват машинно обучение, компютърно зрение, автономни автомобили, киберсигурност, обработка на естествен език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури, както и верификация от световноизвестни изследователи, повечето от които ментори в докторантската програма на института.

INSAIT е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с два от най-добрите технологични университети в света – Федералния технически университет в Цюрих и Политехническия университет в Лозана. Институтът е финансиран от българското правителство с близо 170 млн. лв. за период от 10 години. Една от мисиите на INSAIT е утвърждаване на региона като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии от световно ниво.

"Регионът на Югоизточна Европа има традиция в елитната подготовка на своите ученици, било то под формата на олимпиади по физика, математика и информатика. Това е най-важната стъпка при създаването на една високотехнологична екосистема“, споделя в "Нашият ден" Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT.

Необходимо е да бъде приложен моделът на Израел, Швейцария и САЩ за привличане, развитие и задържане на таланта. Този модел в момента липсва, той не е приложен и това води до много структурни проблеми. Българските суперталанти, които могат да направят фундаменталните промени в технологиите и в науката, нямат реално основата и условията да се върнат в страната и да творят.

Водеща българска IT компания е инвестирала близа 12 млн. лева в образование и наука. По този начин България да се превръща в първа държава в региона, която разполага с  Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Вече четири години се работи по изграждането на неговата структура и това е резултат от усилията на няколко правителства, припомня Борислав Петров.

Със старта на същинската работа на института се очаква страната ни да затвърди позицията си на световната карта на иновациите и науката. В стратегията на ІNЅАІТ е заложена интензивна работа с техническите и математическите гимназии в България и искаме да върнем положителното отношение към науката и изследванията", казва Борислав Петров.

Сред участниците във форума са д-р Кристина Тутанова, изследовател в Google AI и гост преподавател във Вашингтонския университет, ментор в докторантската програма на INSAIT, както и проф. Люк Ван Гуул, професор във Федералния технически университет и изследовател в INSAIT. Един от най-цитираните учени в света и пионер в сферата на машинното самообучение и компютърното зрение.

Според Борислав Петров България трябва да привлича българите, които са били в чужбина, но и таланти от целия свят. Това ще доведе създаването на нови технологични компании, използвайки опита на големите изследователски центрове.

Целия разговор с Борислав Петров можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – pixabay, insait.ai
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05