Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десети Национални правосъдни награди

На 25 ноември в Зала София на хотел "Маринела" се връчват Десетите Национални правосъдни награди. БНР за поредна година е медиен партньор на събитието. Водеща на церемонията по традиция е журналистката от БНР Анелия Торошанова.

Благотворителният бал на юристите ще се проведе за 10-а поредна година. Част от него са Националните награди за правосъдие, които се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, Адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциацияНа събитието, което няма аналог в световен мащаб, присъстват над 200 гости от българския и международния правен свят. Във вечерта на церемонията се награждават 10 заслужили юристи в категориите – Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Кантора, Медиатор, Синдик, Дело, Млад юрист, Правосъдие зад граница, Сделка, както и Гран При за цялостен принос в правосъдието.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г). През 2020 година статуетката “Темида” отиде при бившия министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев, а миналата година с Гран При си тръгна съдията, ангажиран с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов.

През годините гости са били президентите на Международния адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, директори на международни адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и много други. Тази година покани да присъстват на церемонията са отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз и Marc van der Woude – председател на Общия съд на Европейския съюз, във връзка с 70-тата годишнина на Съда на ЕС и 15 години от присъединяването на България към ЕС.

проф. Красимира СредковаГран При е единствената награда, която е известна предварително. Тази година тя отива при проф. д-р Красимира Средкова. Тя посвещава близо 50 години на Трудовото право. Проф. Средкова е дългогодишен шеф на катедрата по "Трудово и осигурително право” и е била преподавател по Осигурително право, Трудово право, Международно трудово право и Социално право на ЕС. Написала е 243 научни публикации – 30 учебници и учебни помагала, 153 статии, 24 студии, 5 коментари на закони, 13 монографии, 8 рецензии. Награждавана е многократно като преподавател. Преподавала е на над 50 000 студенти.

Cъбитието е благотворително, в подкрепа на болни от церебрална парализа деца, които също присъстват, а тази година и в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Над 150 000 лева дарения са преведени по дарителските сметки на децата през годините. Известни художници предоставят творби, които да се разиграят на търг, в помощ на нуждаещите се. Тази година свои произведения ще дадат Танер Мерт, Иван Яхнаджиев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Николай Панайотов, академик Георги Чернев, Владислава Червеняшка и Иво Константинов, Цвети Савова, адв. Румяна Недялкова.

Разговора с юриста Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация, организатор на събитието, можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Балканска медийна асоциация, личен архив и HiLife

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава. Заедно с местните общности те ще търсят съзидателни форми на туризъм В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15