Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Петър Николов:

Отново за защитата на жертвите на домашно насилие

Снимка: Алами/Ройтерс

Домашното насилие вече излиза от рамките на семейството и засяга устоите на обществото. Това показват данните от възложеното от Министерството на правосъдието социологическото проучване на нагласите през 2022 г. Домашното насилие е разпознато като тема с висока обществена значимост. Статистиката показва, че убитите жени през 2021-2022 г. са 19. В същото това време в момента кризисните центрове на територията на страната са крайно недостатъчни – 13 с около 100 места. 

Има ли неприемливи и скандални текстове в законопроектите за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие? Какви мерки спешно трябва да бъдат предприети за защита на жертвите от домашно насилие?

Адв. Петър Николов, консултант на предаването "Законът и Темида", коментира:

"Първо, искам да кажа, че не съм напълно съгласен, че жертвите на домашно насилие са само жени. Има и мъже. Затова смятам, че не следва да делим жертвите на мъже и жени. Бихме могли да делим жертвите на пълнолетни, малолетни и непълнолетни. Точно това е един от проблемите на този законопроект на Демократична България, който не бе приет и не мина на второ четене в НС. В него имаше много добри неща, но се получи така, че плюсовете бяха заличени от минусите в този законопроект. 

Добрите неща бяха свързаните с новите мерки, вкл. забрана за контакти между жертвата и насилника под каквато и да е форма; разширяване на кръга от лица, подлежащи на защита; насочване на насилниците в специализирани програми, където да преодоляват своята агресия; забрана за издаване на разрешение за носене на оръжие на такива лица и отнемане на огнестрелното оръжие.

От друга страна, се получи така, че децата бяха противопоставени на майките, което доведе до тази колизия и неприемането на законопроекта. Аз казвам, че по този начин ще страдат точно жертвите на домашно насилие. Беше много важно да се защити интересът на децата и те да не се отделят от семейството."

Той обобщи, че трябва да не правим такова некоректно противопоставяне на жертвите на домашно насилие. "Много е важно действително да защитим интереса на всеки един човек и де се избегне прекомерната защита, която се дава на децата чрез различни неправителствени организации." 

Адв. Николов коментира актуален казус – отнемането на 5 деца от семейство във Варна. "Полза от изкривяване на истината имат тези, които усвояват средства за гледане на деца извън семейството. Държавата и НПО-тата отпускат и усвояват огромни суми по тези социални услуги, вместо тези пари да се дават на родителите, които, както в този случай, имат известни трудности с отглеждането на толкова много деца. Държавата по никакъв начин не ги стимулира. Става така, че да бъдеш родител на много деца е престъпление – хората няма да искат да имат много деца, за щото това означава много разходи, много проблеми със социалните." Той обобщи, че има и други такива сигнали, а "това означава само едно – че в момента в цялата страна започва една кампания за отнемане на деца под различни форми, за да може да се усвоят съответните финансови средства по Плана за възстановяване и във връзка с очакваното гласуване в НС".

Адв. Петър Николов изказа и своето мнение по другия наболял случай – убийството на психолога Иван Владимиров при съседски спор: "Аз съм потресен от това, което научих. За мен много важно е, че в проектозакона за защита от домашно насилие имаше предвидена такава мярка за забрана за издаване на разрешение за носене на оръжия, взривни вещества. Смятам, че тази непрекъсната верига от подобни убийства налага още една мярка да влезе в Закона за защита от домашно насилие – да разширим кръга на лицата, които имат право на защита и да обхванем и подобни случаи."

Адв. Николов е категоричен, че един от основните проблеми, с които се сблъсква, е т. нар. "Фалшиво домашно насилие". "Смятам, че мерките трябва да се разширят, действително трябва да има по-сериозни наказания, но трябва да имаме и един гъвкав закон, който да дава възможност на родителите да общуват със своите деца, защото понякога се нарушава връзката дете – родител за продължителен период от време, а след това тя става невъзстановима. В тази връзка трябва да се проведе едно по-широко обществено обсъждане."

Чуйте повече от звуковия файл.

Парламентът в края на януари отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие. Законопроектите на "Демократична България" и на БСП бяха първоначално приети от парламента на първо четене в Правна комисия, но при прегласуване бяха отхвърлени в пленарна зала. От "Възраждане" видяха завръщане на Истанбулската конвенция в проекта на "Демократична България". 

Председателката на БСП Корнелия Нинова също заговори за "социален пол" – нещо, което законопроектът не предвижда. Калина Константинова ("Продължаваме промяната") каза, че проектът не предвижда "никакъв джендър, никаква Истанбулска конвенция". Освен "Възраждане" и БСП, част от депутатите от ГЕРБ и "Български възход" също не подкрепиха промените в Закона за защита от домашното насилие на "Демократична България". Аргументите на депутатите от ГЕРБ бяха, че проектозаконите са лоши и за това не трябва да се гласува за тях и, че не са взети всички мнения в обществото.

Снимки – Алами/Ройтерс и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29