Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролите на Димитър Петков

Над 100 бяха ролите на прочутия бас Димитър Петков. Извайваше ги неподражаемо на сцената на най-престижните световни театри в продължение на повече от три десетилетия. С Кончак и Иван Ховански печели конкурса за млади оперни певци в София през 1967-а – за първи път авторитетното жури присъжда Голямата награда тъкмо на Митко Петков.

Година по-рано е паметната им среща с режисьора Борис Покровски, който поставя "Хованщина" на Мусоргски в Софийската опера. В Златния фонд на БНР се пази запис от премиерния спектакъл, запечатал паметното преобразяване на Димитър Петков като княз Иван Ховански. Атанас Маргаритов дирижира хора и оркестъра на първия ни оперен театър.

Припомняме си и друга знакова роля: дебютът му като Филип Втори в постановката на Жан Вилар на "Дон Карлос" от Верди на най-престижната открита оперна сцена, тази във Верона през 1969 в звездната компания на Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото и Пиеро Капучили.

Сред върховите постижения на Димитър Петков бе участието му в историческия запис на нецензурираната версия на "Лейди Макбет от Мценск" на Шостакович. За пръв път през април 1978 в студиото на EMI в Лондон се вграждат нотите на оригиналната партитура. Идеята е на Мстислав Ростропович и Галина Вишневска, които собственоръчно са написали: "Щастливи сме, че осъществихме записа на "Лейди Макбет" от Шостакович. Светла му памет на нашия любим приятел и учител. Посвещаваме му този запис с надеждата да бъде достоен за неговия безсмъртен гений…"

Борис Измайлов бе ролята, с която Димитър Петков особено се гордееше. За нея получи подобаващо признание и на спектаклите в Берлин, Флоренция, Марсилия, Нанси…

На пети март Димитър Петков щеше да навърши 85. Не ги дочака прославеният бас, отиде си от този свят през 2005 година.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09