Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

Снимка: Pixabay

От началото на април  2023 г. трябва да влезе в сила нов договор за работата на Здравната каса с аптеките по отношение на лекарствата, които се отпускат от осигурителния фонд с доплащане. Българския фармацевтичен съюз не приема предложеното от ръководството на касата предложение да отпадане възможността аптеките да отпускат по-малък брой лекарства от изписаните в рецептата, когато някое от тях липсва или пациентът няма пари за него. 

„Те искат да удължим сега действащия договор, т.е всички контроли, които договаряхме последните месеци няма да могат да влязат в срока в който сме се разбрали“.

Това посочва в интервю за БНР Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той припомня, че през есента БФС подписа един тримесечен анекс за отлагане с условието, че определени неща ще се случат от първи април. През тези три месеца не се направиха съответните промени в структурата или начина на контрол на Здравната Каса.

"Изпълнението на рецепти по Здравна каса са доста сложни. По време на хартиените рецепти, този контрол се осъществяваше от аптеките върху лекарите. Ние смятаме, че в сферата на дигитализацията, този контрол може да се извършва в реално време, т.е. да се заложат такива контроли в Здравно информационната система, така че лекарите да не могат да бъркат административни неща и бумащината да отпадне“, посочва Димитър Маринов.

От съсловната организация коментират, че има спорни моменти, защото Касата настоява да се отменят права на пациента и да му се вмени задължение.
Това нарушава правата на пациента – когато му бъде изписана терапия и медикамент от нея липсва в аптеката, да му бъдат отпуснати останалите лекарства.

"Магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от лекаря, когато пациентът го желае. Никой не може да вмени на болния да изпие или да потреби това, което лекаря му е дал“, казва още Димитър Маринов. 

Според него ЕС няма как да промени през следващите два месеца регламента, така че да угоди на желанието на НЗОК и техният текст, които  предлагат за контрол по верификацията да стане законен.

Днес до края на деня Българският фармацевтичен съюз ще вземе решение дали да приемат предложението на Здравната каса за удължаване на действащия договор с два месеца.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18