Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Райчев:

Защо е важно енергийното обновяване на жилищните сгради?

Договори с гарантиран резултат намаляват енергийния интензитет на домакинствата

Снимка: Ани Петрова, БНР

По Националния план за възстановяване и устойчивост се предоставя възможност за 80% финансиране на мерки за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, а останалите 20% са задължение на собствениците. Българските домакинства могат да се възползват от ЕСКО договорите или договори с гарантиран резултат. Това е бизнес модел, чрез който ЕСКО компанията осигурява финансиране, реализира енергоспестяващи мерки при клиента и гарантира постигането на заложените по енергийно обследване икономии на енергия.

"За да се подготви кандидатски проект по програмата, би трябвало собствениците да се обединят под формата на сдружения и да заплатят разходите за енергийни и технически обследвания, които стават част от техния кандидатски проект."

Това заяви в интервю за БНР Кирил Райчев, председател на Алианса за енергийна ефективност.

Крайният срок за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I", финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, е 31 май 2023 година. Тази процедура гарантираше 100% финансиране. През юни ще стартира прием на проекти по втори етап от реализирането на подмярка "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". Във втория етап безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи. Тя ще стартира след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще приключи на 31 декември 2023 г.

"Новият момент тук е възможността да се използват договорите с гарантиран резултат. Това е една стъпка напред в програмирането на европейски програми в България", посочва Кирил Райчев.

Същността на  ЕСКО подхода е в това, че е един от каналите за навлизане на инвестиции в икономиката на страната, като по този начин се намалява  енергийният интензитет и се подобрява конкурентоспособността по устойчив и пазарен модел. Потребностите далеч надхвърлят това, което е налично по линия на оперативни програми и национален бюджет, така че привличането на частни капитали е жизненоважен процес. 

Според Кирил Райчев финансовият ресурс, който се освобождава в семействата в следствие на икономията на енергия може да използва за изплащане на направената инвестиция. Тези разходи могат да бъдат поети от ЕСКО компанията. По този начин потенциални клиенти получават грамотно структуриране на своите енергоефективни проекти с оглед възможност за успешна реализация. Особености на този вид договаряне е, че изпълнителят на енергоефективната услуга изчислява и гарантира икономията от реализираните енергоспестяващи мерки, осигурява финансирането на проекта, а възнаграждението му се определя от постигнатата фактическа икономия по време на срока на откупуване. 

Той допълва, че ако едно домакинство е харчило 100 лв. за отопление средно аритметично за цялата година, след прилагането на енергоспестяващите мерки от ЕСКО фирмата семейството ще продължава да плаща, но сумата ще е 60 лв., а 40 лв. ще бъдат спестени и ще бъде изплатена инвестицията.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30