Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството в съкровищницата на световното културно наследство

Нови форми на Commedia dell'arte (видео)

Италианският спектакъл "Близнаците" гостува в София, Созопол и Черноморец

Емануеле Контадини, Йоанна Джидрова, Невена Праматарова и Микеле Палярони
Снимка: Рада Стойкова

Петият Международен фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" ще представи и тази година вълнуващи спектакли в жанра Commedia dell'arte от 5 до 10 август в Созопол и Черноморец.

Един от акцентите в програмата е спектакълът "Близнаците" на прочутата френско-италианската трупа "Романтика" – една от най-добрите театрални формации в света в областта на автентичната Commedia dell'arte.

ЮНЕСКО определя този театрален жанр, който своеобразно обединява всички останали комедийни стилове, за изключителен пример за европейско културна наследство.


Спектакълът е създаден върху идеята за Piazza (Площад) – площадът като древно и съвременно място на човешка и театрална среща. Така театралната сцена се преобразява от затворено и ограничено пространство в нов център за срещи, без граници и разделение, дори между актьорите и публиката.

Този експеримент е плод на внушителния опит на режисьора маестро Карло Бозо.

"Когато написах и режисирах пиесата "Близнаците", заедно с актьорите исках да дам живот на един спектакъл, съчетаващ практикувания от Плавт популярен театър Commedia dell'arte, (допринесъл значително за популяризирането на италианския театър в света) и буржоазния театър, типичен за реформата, предложена от Карло Голдони. Изключително популярно произведение, което свързва "Менекми" от Плавт с ренесансовите пиеси в стил Commedia dell'arte и "Венецианските близнаци" от Голдони.

Целта, която си поставихме, е да създадем театрално представление, което да забавлява и поражда размисъл върху различни ситуации в живота, предназначен за публика от всички възрасти, социален и етнически произход. Песни, танци, шеги, сценични битки и използването на маски от Commedia dell'arte характеризират този оригинален прочит на "Близнаците", изпълнен с умение и изящество от актьорите на Театър "Романтика" и Университетския театрален център "Чезаре Куеста". Намерението ни е да се създаде спактакъл за всички, близо до всички, за забавление на всички. Да живее преоткритият театър!", споделя Карло Бозо.

Спектакълът ще се играе на 4 август от 19.00 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина в София и след това в дните на фестивала в Созопол и Черноморец.



Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" се организира в ежегодно от 2019 г. в Созопол от театрална къща "Мариета и Марионета".
Партньори са община Созопол и "Интернешънъл филм сървиз". Събитието представя професионалното куклено изкуство и площадния театър - Commedia dell'arte, пантомимата, клоунадата, буфонадата, театър на движението с Вход свободен на всички прояви.

"Арлекино и Марионета" е театрален форум - фестивал на уличните изкуства с широк спектър и обхват: от камерния куклен театър по дворове и градинки до мащабните парадни фестивални шествия из целия град; от ренесансовите комедии и трагедии на откритите сцени до детските творчески ателиета край морето; от традиционното българско хоро на мегдана до най-иновативните площадни прояви на творческото начало в изкуството като шоуспектаклите на музика и светлина.

Локации на 5-ия Международен фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета"

Старият град на Созопол: Амфитеатър "Аполония"; в двора на Етнографския музей; в двора на Художествената галерия в града.

Град Черноморец: на площад "Черноморец" пред Народно читалище "Димо Николов - 1908" и Сцена до морето.

Превод в ефир: Йоанна Джидрова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25