Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство и общност: Творчески резиденции в Северозападните села

| обновено на 21.08.23 в 12:11
Диана Иванова и Кристина Бакърджиева от читалището в Ослен Криводол
Снимка: БНР

В сърцето на Северозападната част на България – в четирите села Ослен Криводол, Паволче, Лик и Кошава – се разиграва вълнуваща история на съживяване и възродителни усилия чрез културни и творчески проекти.

Проектът "Съживяване на селата чрез творчески дейности" стимулира достъпа до културни събития и изкуство в региони, които понякога са на заден план по отношение на културни и образователни инициативи. До 11 септември, артисти и местни жители обединяват усилията си, за да създадат уникални проекти, които подсилват духа на общност и сътрудничество.

В село Ослен Криводол кметският наместник Роман Иванов споделя в ефира на “Нашият ден“ информация за богатството на културното наследство, което обогатява селото.

С национални паметници на културата, антични крепости и църква от XIV век, Ослен Криводол заявява своята идентичност и привлича интереса на хората. Въпреки че вече няма училище в селото, местната общност се подкрепя от Община Мездра и организации като "Фабрика за идеи".

В разговор с представители на читалището в село Ослен Криводол, Диана Иванова и Кристина Бакърджиева, става ясно, че културният живот в селото е важен аспект от общностната динамика.

Възстановяването на читалището има за цел не само създаване на нови сгради и инфраструктура, но и изграждане на връзки и сътрудничество между местните жители.

Васил е резидент, а Невена живее от година в селото

Няколко млади хора споделят своите впечатления за селските резиденции. Географът Васил Костадинов, който се е преместил от големия град в селото, разказа в предаването за вълнението и общността, които се създават в тази среда. Невена Йовчева, друг млад човек, засегна значението на селото като символ на общност и връзки, докато Мариана Иванова, секретар на читалището в село Лик, подчертава важността на резиденциите за развитието на местната култура и общност.

В заключение, артистичните резиденции на "Фабрика за идеи" в селата Ослен Криводол, Паволче, Лик и Кошава представляват благоприятна среда за съживяване на малките села чрез културни и творчески инициативи. Тези усилия не само заздравяват общността и връзките между местните обитатели, но и привличат нови лица и енергия към региона. Така, чрез сътрудничество и вдъхновение, селата на Северозапада отново стават източник на културно богатство и обогатяват панорамата на културния живот в България.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БНР

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50