Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредните празници на българското кино в Рим

Снимка: @IstitutoBulgaroDiCultura

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран.

От 22 до 24 септември италианските почитатели на българското кино, които стават все повече, и българите в Рим ще могат да се насладят на поредните празници. Те ще бъдат открити от министъра на културата Кръстю Кръстев, който ще има среща с директора на Чинечита, за да обсъдят бъдеща съвместна работа.

Специален гост на фестивала ще бъде Мария Бакалова.

В програмата влизат филмът "Чалга" на Мариан Вълев, "Добрият шофьор", който ще представят Малин Кръстев и Борис Кръстев. Петринел Гочев и Гергана Змийчарова ще са в Рим заради филма си "Български кораб пътува в бурно море". Премиера ще има българо-италианската продукция "Блок". А документалното кино е представено от филма "Ваклуш".

Чуйте интервюто с Жана Яковлева, директор на културния център в Рим и основател на фестивала.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10