Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кристиян Енчев представя новата си книга "Потенциалност и фигура"

Книгата "Потенциалност и фигура" на доц. д-р Кристиян Енчев ще бъде представена на днешния 5 октомври 2023 г. от 18:30 ч. в "Гьоте Институт". 

"Тази книга е опит да мисля заедно пътищата на илюстриктурата и потенциалността на фигурата. Работата ми през последните години беше фокусирана върху прокарването на концепта илюстриктура в полето на некласическия трансцендентализъм, като съм се опитвал да фиксирам пресечните точки с теорията на литературата и философската фигурология“, пише в анотацията към изданието на страницата на Института по философия и социология.

Какво означава понятието "илюстриктура" – питаме философа в ефира на предаването "Нашият ден":

"Това е неологизъм, който създадох при съчетаването на два подхода. Създадох този термин, съчетавайки термините "стриктура" и "илюстрация". Авторите, които подхващат този концепт, след като аз го въведох, са Дарин Тенев и Камелия Спасова“, казва в ефира на "Нашият ден" доц. Кристиян Енчев.

По думите му в един "пределно разширен смисъл ключът към понятието е кантиански, а в по-тесен смисъл отново е кантиански, като имаме ограничаване на речта до полето на възможния опит“, посочва още той.

Повече за концепцията на доц. Кристиян Енчев – чуйте от разговора в звуковия файл. 

Снимките са предоставени от Кристиян Енчев

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04

30 април: Международен ден на джаза

публикувано на 30.04.24 в 09:41

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00