Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът като огледало на обществото

"Можем да мислим за спорта като за университет по морал – казва доц. Боряна Ангелова-Игова, преподавател по "Философия на спорта" в Националната спортна академия – там могат да се видят грешките в обществото, които имаме и после по-лесно да ги поправим."

Доц. Игова е съставител от българска страна на първата по рода си антология "Съвременни френски философи за спорта", в която се разискват теми за етиката, за възможните злоупотреби в особената връзка треньор-спортист, за допинга, доминацията на мъжкия пол, модерните течения и абсолютизацията на победата. Тя, заедно с доц. Иван Славчев, представя в "Какво се случва" темите и идеите, по които философията на спорта разсъждава днес.

Една от големите опасности, които употребата на допинг в спорта носи, е, че той излиза извън рамките на професионалистите и започва да се ползва на масово ниво. "На високо ниво допингът е по-трудно достъпен, тестовете и проверките са сериозни. Но в проблем се превръща, че го ползват хора, които вместо да тренират и да се хранят правилно, смятат, че с едно вълшебно хапче нещата ще се получат. Целта на фармацевтичните компании вече става масовият потребител. Непрекъснато се говори вече за чист спорт" – казва доц. Игова.

"Там, където имаме примера на големите спортисти, той се просмуква и в обществото, и в хората, които практикуват спорт за удоволствие. Много федерации въведоха програми, които да ограничават допинга и да насърчават чистия спорт. Когато говорим за висок спорт, за спортисти на високо равнище – при тях приемът на препарати със сигурност е контролиран много тясно" – добавя доц. Славчев.

"Голям проблем в спорта е, че се губи естетиката и всичко се измерва в числа. Но има и положителни примери – например в художествената гимнастика започнаха да обръщат повече внимание на естетическите елементи" – казва още доц. Игова.

На 26 октомври (четвъртък) от 12 часа Френският културен институт, съвместно с Националната спортна академия, организира дискусията "Спортът: Житейска философия?", в която ще вземат участие и френските специалисти проф. Жил Льокок и проф. Бернард Андрийо, автори в антологията. След това те ще имат срещи в Олимпийския център на НСА, а в събота ще гостуват на Пловдивския университет.

Снимка – Френски институт, изд. Жанет 45


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15