Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Срещи на младото европейско кино" в Бургас


Деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" гостува в Бургас. От 19 до 21 януари фестивалът ще предложи на зрителите си – деца, младежи, учители и родители – серия от съвременни филми. Ще бъдат прожектирани и такива, които са част от европейското културно наследство. Програмата включва също така киноработилници и прожекция с музика на живо.

"Девет успешни издания вече сме провели в София, предстои десетото през юни 2024-та. И така между девето и десето в нашия екип се зароди идеята, че е време да излезем извън София и да посетим места, на които вече работим. Чрез партньори, чрез училища, които организират свои киноклубове през учебната година. Това беше момента, благодарение на НФЦ, който ни подкрепи в тази идея, да организираме допълнителни събития при тях, да им гостуваме с интересни прожекции, работилници, срещи и специален киноконцерт, така че да обогатим програмата всъщност на тези колеги, които работят на различни места", обясни в "Артефир" Ралица Асенова, организатор на фестивала.

Тя и целият екип на "Срещи на младото европейско кино" застават зад идеята, че когато младата публика се докосне до киното и чрез практика, тогава интересът ѝ към него се засилва. С това се засилва и самият интерес към киното като изкуство, което е и крайната цел на фестивала.

Неслучайно в рамките на "Срещи на младото европейско кино" джаз пианистът Станислав Арабаджиев ще представи селекция от френски късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от него. Той ще проведе и работилница, в която малките участници ще могат да създадат звук към кратък филм.

"Връщаме се малко към концепцията от първите прожекции в историята на киното, когато освен прожекция винаги е имало акомпанимент от музиканти. Така че на този принцип ще организираме и киноконцерта. Освен това Станислав ще проведе и тази работилница, в която - след като гледат филми - малките киномани между 9 и 12 години са поканени да създадат свой оригинален звук или своя оригинална музика за филми от началото на историята на киното, които са неми", каза още Ралица Асенова.

Според нея понякога подценяваме звука и музиката, когато гледаме даден филм, тъй като сме свикнали с тях. Киното обаче е не само екранно изкуство и точно поради тази причина екипът на фестивала създава работилницата за записване на звук. За да може в дълбочина и най-младите да разберат важността му и начините, по които именно звукът ни насочва и създава емоции.

Деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" в Бургас предлага творческа работилница и за инстантна фотография. Тя е обвързана смислово с прожекцията на документалния филм "Пианото на Припят" на чешката режисьорка Елишка Цилкова. Идеята тук е участниците в работилницата да създадат фотографии, вдъхновени от видяното на екрана.

Част от програмата на фестивал е и документалната история "Напред, деца!" на френските режисьори Тиери Демезиер и Албан Турле, която впечатлява с дългите сцени, в които зрителят може да наблюдава разговорите между участниците в една учебна среда.

"Оказва се, че няма много такива филми, документални, в които остава буквално време за думите, за разказите. След прожекцията през юни може би десет учители се обърнаха към нас, казвайки, че за тях е било изключително удоволствие да гледат този филм и искат да го покажат и на своите ученици. Така че вече имахме няколко прожекции - в София, във Варна предстои, сега и в Бургас включихме този филм в програмата, защото след цялата тази обратна връзка, която получихме, смятаме, че е важно да говорим за това как можем да продължим в училище, създавайки място за всеки един", допълни Ралица Асенова.

Тя е на мнение, че младите се нуждаят именно от това - от пространство за общуване, в което да могат и да се себеизразят.

Повече за деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" в Бургас, за сюжета на "Напред, деца!" и за киното като изкуство чуйте от нея в звуковия файл.

Цялата програма на фестивала можете да откриете тук.


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34