Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят става свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова любовна история и малко държавна антиутопия. 

Артистите, приели предизвикателството да пресъздадат драматичната атмосфера на дилемата при вземането на съдбовни решения, са Василия Дребова, Явор Костов-Йондин, Емилия Тончева.

Съществена част от концепцията на представлението е възможността публиката сама да реши как иска да завърши всичко това. Нещо повече – артистите нямат предварително фиксиран сценарий, а публиката е активно въвлечена в търсенето на решение. По този начин представлението се превръща в интерактивно събитие, което без усилие кани всички да се присъединят и изкажат мнението си.

Александър Мануилов и Емилия Тончева
Тази театрална вечер е от онези, които третират въпросите за демокрацията, потенциала за солидарност и участие във все по-изолирани, все по-атомизирани и все по-военизирани общества. Също: любов, насилие и серенади.

Текстът е разработен в рамките на Международна резиденция за драматургично писане WRITE, Сицилия, Италия, юли 2018 г., и за първи път е представен на румънски в Transit House, Клуж, Румъния, 6 септември 2019 г.

“Решението” е с първа награда в наскоро проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU SCENE конкурс за сценарии.

Премиерните представления са на 22.02.2024 г. от 19.00 ч. и 23.02.2024 г. от 19.00 ч, в Топлоцентрала

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

Снимки – Топлоцентрала

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютен роман – "Добруджанският феникс"

С дебютния си роман "Добруджанският феникс" Стефка Станчева се връща към корените си – дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев-Калиакренски поставя началото на историческата трилогия "Благословената земя". Тя среща читателите със силни и забележителни личности,..

публикувано на 30.04.24 в 10:52

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична конференция, ателиета по превод, Международният фестивал "СтолицаЛитература" и т.н. Виолета..

публикувано на 30.04.24 в 09:52