Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

| обновено на 20.05.24 в 09:45
4
Владимир Кънев
Снимка: Личен архив

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите.

Гост беше Владимир Кънев, когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в изоставеното село Дебелцово - той се грижи за благоденствието и най-доброто развитие на крилатите си питомци.

В ефира на предаването Кънев сподели:

"До някаква степен познавам пчелите, но ние, хората, като цяло много малко знаем за живота на пчелите, за самите пчели и за техния свят. Те могат да предскажат много напред времето. Пчелите не разпознават хората, но усещат самия страх в тях, адреналина. Докато човек, който се занимава с тях и ги познава до някаква степен, е спокоен, когато е сред тях, тогава и пчелите са спокойни и изобщо не искат да жилят и да нападат."

Владимир разказа и за трудностите в работата си:

"Случвало се е на ден да ме жилят и над 50 пчели. Това е техният инстинкт да се предпазят, но не е проблем, понеже пчеларите привикват към самото ужилване и не е болезнено. Всичко има въздействие върху пчелите – вълни от телефони и такива неща, всичко има някакво влияние. Моите пчели са спокойни когато съм сред тях, не са агресивни. Но те са и в доста диви райони, в които до някаква степен са по-далеч от всичко, което ни заобикаля от цивилизацията."

Май месец е един от най-натоварените месеци за пчеларите. В този период пчелните семейства са в разгара на своята активност. По думите на Владимир май е най-силният сезон за семействата, защото започва роенето. Сменят се пчели-майки, създават се нови семейства. Като цяло от този месец самите пчели започват да се подготвят за следващата зима. Денят е много натоварен, но Владимир не приема това като работа, а като нещо много повече. Казва, че се стреми да отглежда пчелите по начин най-близък до естествената им среда.

Владимир Кънев показва, че пчеларството е не просто занаят, а призвание и страст, изискващи дълбоко разбиране и уважение към тези удивителни създания.

Чуйте разговора в звуковия файл.


Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10