Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Николай Бойчев

Еврика! Успешни българи: Николай Бойчев

Ако трябва с една дума да опиша младият човек, с когото в „Познати и непознати“ срещнахме слушателите, тя е пилот. Николай Бойчев е пилот. В момента е на 25 год. и живее в Пловдив, но е роден в Ботевград, където е завършва Професионалната гимназия..

публикувано на 11.12.18 в 14:12
 Доц. д-р Албена Танева в студиото на

Доц. д-р Албена Тасева: България вече е в IHRA (Международния алианс за възпоменание на Холокоста)

В края на минали месец България бе официално приета за 32-рия пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) или АЙРА. За българската кандидатура и за процеса на приемане ни разказа..

публикувано на 11.12.18 в 14:10

Топлина за Дома на децата с добри дела

Кампанията на програма „Христо Ботев“ на БНР за събиране на средства за обувки на децата от дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ в гр. Стара Загора завърши успешно. Само за ден и половина бяха събрани 660 лв., които на 29 ноември бяха..

публикувано на 03.12.18 в 12:10

Еврика! Успешни българи: Денислав Лефтеров

В момента той е на 25 год. и е докторант в ПУ „Паисий Хилендарски“. Още като ученик в горнооряховското  СОУ “Вичо Грънчаров” създава сайт в помощ на свои съученици със специфични образователни потребности. Заради значителния принос на разработката..

публикувано на 26.11.18 в 17:05
Цвета Николова, Симона Велева и Ивайло Спасов в студиото на

Как говорим с и за децата

Как говорим с и за децата – в носенето на тази наша отговорност и изпълнени с дълбокото убеждение, че трябва да правим за тях най-доброто, често се ръководим единствено от сърцата си. Но кои са нормативни документи – международни и национални, от които..

публикувано на 21.11.18 в 09:10
Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето

Д-р Елеонора Лилова: Заедно да защитаваме всички права на всички деца

„Децата са носители на права, но ние – възрастните, сме тези, които трябва да ги пазят“. Не помня кой и кога е казал тези думи, но те синтезират правилното отношение на възрастните към децата. Най-общо казано как да ги отглеждаме и възпитаваме. В това число..

публикувано на 20.11.18 в 15:38
Борислав Митов, носител на награда „Еврика“ за най-добър млад фермер

Еврика! Успешни българи: Борислав Митов

Борислав Митов е носител на наградата „Еврика“ за 2015 год. за най-добър млад фермер. За него земеделието е наследствен поминък. Баща му Божидар Митов - известен зърнопроизводител в Североизточна България,   и сега продължава да оре и сее големи площи...

публикувано на 12.11.18 в 17:05
Славея Петрова

Еврика! Успешни българи: Славея Петрова

Неразумната човешка дейност непрекъснато увеличава заплахата за живота на планетата ни и затова науката екология добива все по-голямо значение. Да си “еко“ човек, да живееш „еко“ стана дори мода. За някои хора, обаче, екологията е не само начин на живот,..

публикувано на 22.10.18 в 17:05
Семра Еджем, бивш секретар на читалището в с. Страцин, и жените от групата за фолклорно пеене там

Етносите в поморийския край

Често сравняват България с шарена черга – толкова голямо разнообразие на различни етноси са събрани тук. Това разнообразие се вижда дори и в малките градчета… Като това на 20 км. от Бургас – Поморие. Освен традиционните етноси, в община Поморие вече има и..

публикувано на 09.10.18 в 16:46
Доц. Морис Гринберг в студиото на

Модерните технологии са все по-достъпни за хората с увреждания

Последните години направиха „невидимите хора“ част от нашето ежедневие. Освен чисто човешкото съчувствие, много от нас са се питали как е възможно животът на хората с различни увреждания да стане независим… За съвременните технологии в помощ на хората с..

публикувано на 09.10.18 в 15:44