Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев: 100-годишнината на литературния историк, критик и писател Иван Богданов

2010 година беше обявена за година на литературния историк, критик и писател Иван Богданов във връзка с неговата 100-годишнина. Кулминацията на юбилейното честване бяха серия от прояви, съсредоточени в рамките на една седмица в средата на месец май. Това е..

публикувано на 28.05.10 в 09:21

„Врата към Европа”: Културната индустрия

В седмицата на Пролетния базар на книгата, който традиционно се провежда в рамките на Салона на изкуствата в НДК ще говорим за книгоиздаването като културна индустрия. В цял свят това е една от най-големите и рентабилни културни дейности с особено значение..

публикувано на 26.05.10 в 08:08

„Врата към Европа”: „Индустрията на знанието”

В следващите 10 години в Европа ще се залага приоритетно именно на индустрията на знанието, на развитието на интелекта. Дали ние, българите, ще можем да се включим в тези цивилизационни стратегии на Европа 2020 или ще зациклим в нашенските проблеми. Като..

публикувано на 12.05.10 в 07:35

Виолета Христова - запомнящо се присъствие на съвременната поетична сцена

Виолета Христова е сред най-изявените нови български поетеси. Дебютирала през 1995 със стихосбирката „Пеш до земетръса”, тя е автор на още четири стихосбирки, а преди месец излезе и шестата й стихосбирка „Тревата ли?”. Тя е гост в студиото, а за нея ще..

публикувано на 05.05.10 в 07:55

„Врата към Европа”: Комплексът - да станеш европеец

Този път в предаването ще погледнем Европа от друг ъгъл. От гледната точка на новия български филм „Мисия Лондон”, който привлече симпатиите на огромна аудитория зрители. Това е безпощадният поглед към комплексите на българите и техните „мисии” в Европа - за..

публикувано на 27.04.10 в 08:34

Дарина Маринова е един от новите “Рицари на книгата”

Колегата от програма “Христо Ботев” Дарина Маринова стана носител на тазгодишната награда “Рицар на книгата” в категория "Електронни медии", която се връчва от Асоциация “Българска книга”. Церемонията се проведе в Народната библиотека “Св.Св.Кирил и..

публикувано на 26.04.10 в 08:31

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев: кръгла маса, посветена на юбилея на яворовата книга „Подир сенките на облаците”

Сто години, поколение след поколение, българи са в омаята на една велика книга - излязлото през 1910 произведение на Яворов с „отбрани стихове” „Подир сенките на облаците”. Има смисъл да си задаваме въпроса до каква степен това магично звучащо заглавие е..

публикувано на 22.04.10 в 13:15

“Какво се случва”: театър на кръстопът

Отново ще обсъждаме предстоящата реформа в българския театър, какво очакваме и какво ни безпокои. Безпокойството пролича в церемонията по връчването на наградите „Икар”. Освен това ще говорим за състоянието на българския театър в момента, за качеството на..

публикувано на 20.04.10 в 08:56

"Врата към Европа": българската следа - митове и истина

В предаването ще говорим за разнищването на българската следа в покушението срещу папа Йоан Павел II или по-скоро за изчистването на тази не особено позитивна следа за България в Европа. Поводът е документалната книга на Асен Марчевски „Шифърът на..

публикувано на 13.04.10 в 14:20

Българското кино зад кадър и без текст

Темата на предаването е провокирана от статията на Юлиана Методиева във в. „Гласове” - „Тихо, да не събудим зрителя!”, в която кинотворците са обвинени, че правят скучно и най-вече безпроблемно кино. С гостите в студиото ще се опитаме да стигнем до отговор..

публикувано на 12.04.10 в 08:10