Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Рогие Таваколи, иранското кино и любовта

Дълг към родното място и любов към киното – това са основните двигатели, които движат иранската режисьорка Рогие Таваколи напред. Филмът й „Майчинство“ е смятан за най-силния дебют в иранското кино за отминалата вече 2018-а година. Той разказва историята..

публикувано на 18.01.19 в 19:05

Литературният клуб „Отвъд кориците“ на 4 години

Денис Олегов и Божидар Иванов са студенти , обичат да пишат и да говорят за литература и вече 4 години поддържат литературния клуб „Отвъд кориците“. Създават го още като ученици,  насочват го към младите и казват ,че сбирките им  събират по 60-70 човека...

публикувано на 14.01.19 в 14:39

Джоузеф Ал-Ахмад и неговите „Мотиви“

Докато целият свят се взираше в случващото се на „Златните глобуси“, други филмови американски награди отличаха филм на млад български режисьор с престижна награда. Криминалната драма „Мотиви“ на Джоузеф Ал-Ахмад получи наградата „Най-добър..

публикувано на 11.01.19 в 19:05
Алфонсо Куарон с наградите

Първопроходникът „Рома“ на Алфонсо Куарон

Новата година вече е факт, както и някои от бъдещите претенденти за наградата „Оскар“. Мексико например ще се бори в категорията „чуждоезичен филм“ с „Рома“ на Алфонсо Куарон. Филмът, който разказва за детството и родното място на режисьора, в известен..

публикувано на 09.01.19 в 16:49
Фрагмент от обложката на албума „Прилив“

Чий е този „Прилив“?

„За България е ОК“, а „пък и кой ще ти го гледа това“. Тези думи-изрази са като трън в очите на тримата, замесени в интервюто, което предстои да ви представя. В тези думи-изрази прозира безсилие, а интервюто всъщност е за силата на думите. Затова и..

публикувано на 28.12.18 в 19:20

Как боли от любовта

Страдали ли сте от любов? Задавам този въпрос и вече осъзнавам колко е безсмислен той. Разбира се, че сте страдали. Всеки е и може би така трябва да бъде. Питам се обаче от кое боли повече – от самата болка или от начина, по който ни е причинена тя?..

публикувано на 23.12.18 в 10:10
Сградата на Баухаус в Десау, построена през 1925

Баухаус и масовата архитектура

През следващата година Германия ще отбележи с голям проект и много събития 100-годишнината от основаването на школата Баухаус. Висшето училище за пластични изкуства, дизайн и занаяти остава в историята като едно от най-прогресивните учебни заведения..

публикувано на 17.12.18 в 12:15

Мечтата на Димитър Димов да бъде ветеринарен лекар

На днешния 14 декември ветеринарните специалисти в България отбелязват своя професионален празник. Датата не е избрана случайно – на този ден през 1897 г. е приет първият законодателен акт, който поставя началото на ветеринарномедицинското дело в..

публикувано на 14.12.18 в 19:10

Едно шоу на No Blink

Гледате ли телевизионни сериали? Ако отговорът ви е положителен, веднага ще ви попитам дали ви е направило впечатление качеството на съответната продукция? Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че то се доближава, а понякога дори надминава това на..

публикувано на 07.12.18 в 19:35
Част от актьорите на Невиждан театър

Школата „Училище за зрение“ с германска награда за социален проект

Школата „Училище за зрение“ към „Невиждан театър“ се пребори с 90 проекта от цял свят и взе една от четирите награди на Youth Democracy Award  организирана от  Правителствената федерална агенция за гражданско образование на Германия.   Наградата се..

публикувано на 03.12.18 в 15:30