Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Връчиха наградите на 36-ия фестивал „Златна роза“

Вече са ясни победителите в тазгодишното 36-о издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров спечели голямата награда на кинофестивала. Той спечели също така и наградата на гилдия „Критика“, на..

публикувано на 05.10.18 в 18:55

130 години Университетска библиотека

Университетска библиотека е създадена на 29 октомври 1888 година. В протокол №5 от заседанието на Председателството (тогава Академическият съвет се е казвал така) Александър Теодоров Балан – първият ректор пише собственоръчно „Да бъде създадена..

публикувано на 01.10.18 в 16:05

Марин Петков: Светлинното шоу е като филм, прожектиран на важни за града сгради

Българи ще трансформират с 3D-мапинг и светлинни ефекти три от най-важните сгради в Берлин – Брандербургската врата, телевизионната кула и Историческия музей. Това ще се случи в рамките на Фестивала на светлината, който ще започне на 5 октомври в..

публикувано на 01.10.18 в 15:35

В обувките на полиглотите

Има хора, които не умеят да говорят чужди езици, но има и такива, които без усилия могат да завържат разговор на минимум пет езика. За тях глаголното време в немския език не е толкова сложно, колкото казват всички. Чешкият пък изобщо не ги притеснява с тези..

публикувано на 28.09.18 в 19:10
Екипът на филма

Победени от радиостанцията

Да бъдеш победен не от техниката, а от липсата на хората, които боравят с нея – така група войници, преживели всевъзможни битки, се оказват победени от Националното радио в Истанбул, което се опитват да превземат. Това ни разказва филмът „Анонс“ –..

публикувано на 14.09.18 в 19:05

С репортажи за филми, изложби и концерти програма „Христо Ботев“ на БНР започва директните си предавания от „Аполония 2018“

Ето какво можете да чуете в предаването „Какво се случва“ в петък, 31 август, от 18 часа: • Разговор с Маргарита Димитрова, артистичен директор на Празниците на изкуствата „Аполония 2018“ преди началото на фестивала. • Кинокритикът проф. Божидар Манов..

публикувано на 31.08.18 в 10:15

Изкуството на писане на истории в дигиталната епоха

За трета поредна година Лятна академия по драматургично писане събира млади творци от цял свят. Този път темата е „Изкуството на писане на истории в дигиталната епоха“. В лятната академия и тази година участват лекторите и менторите от различни страни. Един..

публикувано на 20.07.18 в 19:05

„Самодива“ – филмовата история на Олга Дочева

Казват, че по нашите земи има самодиви, които излизат сред природата на Еньовден и по залез започват да играят бурни хора... И тук сюжетът на новия български филм „Самодива“ проследява последното им лято и очакването на спасителя – полу-човек,..

публикувано на 16.07.18 в 14:10

В няколко кадъра – киноработилница за млади творци

Миналата седмица (7-13 юли) се проведе третото издание на „Киноработилница“ – уъркшоп поредица за младежи на възраст между 13-19 години, която представя реалния процес по правене на кино „В няколко кадъра“, каквото е и мотото на работилницата тази година...

публикувано на 16.07.18 в 13:25

„Изкуство без възраст“ или как деца обучаваха възрастни в компютърна грамотност

Преодоляване на културната изолация, породена от недостъпните за хората в пенсионна възраст информационни канали – това беше целта на проекта „Изкуство без възраст“, организиран от фондация Credo Bonum. От февруари до юни проектът предостави различни..

публикувано на 08.07.18 в 09:00