Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Люба Йоцова е първата Мис България, избрана през 1929 година.

Първата „Мис България“ е избирана от интелектуалци

„Нека нашите девици да надвият своето стеснение и да се явят на обявения конкурс за всеевропейска красавица. Има несъмнено млади хубави българки и ако всички се явят, за да дадат възможност да се избере най-хубавата от хубавите, не е изключена..

публикувано на 26.11.18 в 15:56

Образ и текст в близка среща

„Когато нещата са наистина зле, можеш да се разсмееш или пък можеш съвсем да се сринеш“. Този цитат на Маргарет Атууд ме посрещна в зелен плик, който сама си избрах измежду всички останали цветни изкушения. Още на входа в галерия "2.0", където вчера..

публикувано на 16.11.18 в 19:05

Музиката на София

" Музиката на София“ е документален разказ за хора, които вдъхват живот на едно отмиращо изкуство с любовта си, за гласа на 12 камбани, за това дали ги чуваме, или не и как отекват у всеки от нас. Режисьорката Камелия Петрова събира във филма си..

публикувано на 23.10.18 в 09:10

Изгражда се първият у нас център за компетентност

Тази седмица беше представен проектът за първия в България Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „Квазар“. Проектът е съвместна разработка между ръководителите на четири университета у нас и..

публикувано на 19.10.18 в 19:05

Толкова много неща с Петър Чухов

„Толкова много неща“ е името на новата песен на литературната рокгрупа „Латекст“, която ще бъде част от следващия им краткосвирещ албум. „Най-добрите творби са тези, които успяват да събудят определени вътрешни гласове в хората“ – казва поетът..

публикувано на 15.10.18 в 14:52

Инфлуенсърите и ролята им в дигиталното бъдеще

Развитието на социалните мрежи и видеоплатформите през изминалите години роди феномена инфлуенсър. Инфлуенсърът е човек, който създава авторско съдържание в социалните мрежи, говори за ежедневни неща, споделя части от живота и от размислите си, общува..

публикувано на 09.10.18 в 11:23

Връчиха наградите на 36-ия фестивал „Златна роза“

Вече са ясни победителите в тазгодишното 36-о издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров спечели голямата награда на кинофестивала. Той спечели също така и наградата на гилдия „Критика“, на..

публикувано на 05.10.18 в 18:55

130 години Университетска библиотека

Университетска библиотека е създадена на 29 октомври 1888 година. В протокол №5 от заседанието на Председателството (тогава Академическият съвет се е казвал така) Александър Теодоров Балан – първият ректор пише собственоръчно „Да бъде създадена..

публикувано на 01.10.18 в 16:05

Марин Петков: Светлинното шоу е като филм, прожектиран на важни за града сгради

Българи ще трансформират с 3D-мапинг и светлинни ефекти три от най-важните сгради в Берлин – Брандербургската врата, телевизионната кула и Историческия музей. Това ще се случи в рамките на Фестивала на светлината, който ще започне на 5 октомври в..

публикувано на 01.10.18 в 15:35

В обувките на полиглотите

Има хора, които не умеят да говорят чужди езици, но има и такива, които без усилия могат да завържат разговор на минимум пет езика. За тях глаголното време в немския език не е толкова сложно, колкото казват всички. Чешкият пък изобщо не ги притеснява с тези..

публикувано на 28.09.18 в 19:10