Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

„Феминизмът през мъжките очи“ – филм на Петя Плачкова

„Какво е феминизмът в 21-ви век?“ и “Как се възприема феминизмът от мъжете?“ са въпроси, които създават пространство за дебати и провокират допълнителни въпроси. Господстващата дезинформация, която често е в дъното на много от проблемите ни, спомага за..

публикувано на 23.10.19 в 11:25

Страда ли медийната свобода в Европа

Няма безплатен обяд, същото се отнася и за информацията, смята проф. Милко Петров. Като преподавател по чуждестранна журналистика в ФЖМК към Софийския университет "Св. Кл. Охридски", той следи развитието на медиите по света и неминуемо прави..

публикувано на 11.10.19 в 19:10
Анри Кулев

Филм за Анри Кулев

В рамките на европейския проект "Нощта на учените" в Нов български университет бяха показани три филма на Иво Драганов и екип. Единият от тях "Агресивна нежност" е за големия български режисьор на анимационни, документални и игрални филми Анри..

публикувано на 30.09.19 в 16:29

Живко Петров с премиера на „Аполония“

Истории за живота, любовта и най-вече за тишината разказва Живко Петров във втория си солов албум Ten, който ще има своята премиера в Археологическия музей в Созопол от 23.00 часа тази вечер. Албумът е продължение на дебютния соло пиано проект на Петров..

публикувано на 30.08.19 в 19:30
Балет „Арабеск“

Балет „Арабеск“ с наградата „Аполон Токсофорос“ за 2019 година

Балет „Арабеск“ беше отличен с наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителен принос в развитието на българската култура на тазгодишното 35-о изданието на „Аполония“. Статуетката връчи артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова на официалното..

публикувано на 30.08.19 в 18:35

Александрина Пендачанска и първият ѝ майсторски клас на „Аполония“

Да се доверяваме на интуицията си, но и да бъдем по-осъзнати, съветва ни световната оперна прима Александрина Пендачанска. От 25 август насам този съвет тя дава и на младите момичета, които взеха участия в първия ѝ майсторски клас, част от програмата на..

публикувано на 30.08.19 в 18:30
Музея на виното в Мелник

Музеят на виното в Мелник предлага любимото вино на Уинстън Чърчил

Британският държавник Уинстън Чърчил не е бил благосклонен към България, но не може да се каже същото и за отношението му към българското вино. Макар и да не е толкова известно, колкото италианското или френското, българското вино все пак има своите..

публикувано на 26.08.19 в 13:25

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада...

публикувано на 16.08.19 в 19:20

„Чети във влака“ с новото приложение на БДЖ

БДЖ започна нова инициатива, която се стреми да накара хората да отворят по една електронна книжка във влака. Вече повече от седмица във влаковете всеки пътник може да сканира посочения във вагона QR код, който го отпраща във виртуалната..

публикувано на 09.08.19 в 19:10

„Рай на Земята“ с Лятната академия по драматургично писане

Ден ни дели от края на тазгодишното издание на Лятната академия по драматургично писане, която сдружение „Арте Урбана Колектив“ организира за четвърти пореден път. В рамките на десет дни академията събра участници и ментори от цял свят, които трябваше да..

публикувано на 09.08.19 в 18:10