Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Българското кино зад кадър и без текст

Темата на предаването е провокирана от статията на Юлиана Методиева във в. „Гласове” - „Тихо, да не събудим зрителя!”, в която кинотворците са обвинени, че правят скучно и най-вече безпроблемно кино. С гостите в студиото ще се опитаме да стигнем до отговор..

публикувано на 12.04.10 в 08:10

"Светът през книгите": пловдивският писател Христо Нанев и книгите му за Слава Севрюкова

Христо Нанев е автор на четири книги за явлението Слава Севрюкова, която още приживе е наричана жената-микроскоп. Благодарение на паранормалните си възможности, тя прави изследвания и открития в областта на физиката и по-специално в изучаване ядрото на..

публикувано на 09.04.10 в 13:31

В "Новите писатели" проф. Михаил Неделчев представя Патриция Николова

Току-що Патриция Николова издаде третата си стихосбирка. Но поводът да я представим като един от новите писатели не е само тази нейна поредна поетична изява, но и отличните й анализи върху българския театър, които редовно публикува във вестник..

публикувано на 01.04.10 в 09:33

Константин Икономов и стихосбирката му "Високосна година"

Ще сложим акцент върху една книга, с желанието да превърнем излизането й в литературно събитие на месеца. Става въпрос за книгата на един непрофесионален автор, при това за поетичен сборник, но сборник твърде особен: Константин Икономов е събрал във..

публикувано на 26.03.10 в 09:35
Момент от спектакъла

Български танцови формации отварят врата към Европа

Ще говорим за позитивността - тази толкова необходима нагласа, особено днес по време на криза. Гост в студиото ще бъде Нешка Робева, пример за работеща, създаваща личност, която показа седмия спектакъл на своята трупа - „Видрица”. Позитивна енергия и..

публикувано на 22.03.10 в 14:08

Ще заглъхне ли без „ВИК” българският роман

Своето мнение и оценки за съвременния българския роман и наградата „ВИК” ще изкажат гостите в студиото: Силвия Томова – писател, PR специалист, автор и реализатор на медийната стратегия на наградата „ВИК” за 2008 година, Димитър Камбуров – литературен..

публикувано на 15.03.10 в 13:17

Във "Врата към Европа" - солидарността като съвременна ценност

Един от реалните уроци на Европа, който страните от Стария континент прилагат при решаване на социални, професионални и дори национални въпроси е солидарността. Големият въпрос на днешното ни съществуване e: дали ние, българите, можем да научим този важен..

публикувано на 09.03.10 в 09:08

В "Новите писатели" проф. Михаил Неделчев представя поетесата Ваня Ангелова

В своя град Димитровград, толкова одумван напоследък заради избора му в играта на БНТ „Българските събития на ХХ век”, Ваня Ангелова дълги години е централна фигура на културата. Тя е свързана с театъра, с интензивната дейност на градската галерия, участва в..

публикувано на 05.03.10 в 11:29

Българската свобода – подарена или извоювана

Гости в студиото: Владимир Трендафилов – културолог, англицист, преводач, критик, публицист, Мирела Иванова и Лора Шумкова. Ще разговаряме и с Емилиян Делишменов – дългогодишен учител по история в Икономическа гимназия в Бургас, за да потърсим отговор на..

публикувано на 01.03.10 в 11:20

"Светът през книгите": класическата японска поезия и стиховете на Силвия Стефанова

Гост на Румен Леонидов в „Светът през книгите” ще бъде поетесата Силвия Стефанова, автор на необикновената стихосбирка „Сянка от копнеж” – подзаглавието на книгата е „Ехо от класическата японска поезия”. На всяка страница от сборника мирно и спокойно битуват..

публикувано на 26.02.10 в 10:13