Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Спектаклите на балет

Културните мостове във "Врата към Европа"

Ще ви представим трима българи, които са осъзнали смисъла на културните мостове с Европа и със своята инициативност и талант са се превърнали в истинските ни представители пред очите на света. В студиото ще бъдат Иво Хаджимишев, майсторът на художествената..

публикувано на 17.02.10 в 08:36

Нова постановка на "Суматоха" от Йордан Радичков в театър "София"

Ако има съвременен български драматург, който може и в ХХІ век да ни представя пред света, това е Йордан Радичков. А пиесата му “Суматоха” е началото на неговата знаменателна драматургична кариера по националните ни и европейските сцени. След първата си..

публикувано на 15.02.10 в 10:17

"Светът през книгите": как изглежда той на "трийсти" февруари през погледа на Станислав Цонев

Този път предаването ще има супернеобичаен гост. Това е Станислав Цонев - Стенли. Така го наричат колегите му от БНР. От 1982 г. работи в редакция "Култура" в програма "Христо Ботев". Всички го знаят, но малцина от тях познават неговата..

публикувано на 12.02.10 в 13:24

За словото като свобода – в радиоефира и извън него, и поезията на Дамян Дамянов

В предаването, което отбелязва една година от създаването на „Врата към Европа”, ще дискутираме темата за словото в радиоефира и извън него. Словото, което в радиото е основното изразно средство, което създава и свобода на слушателя да си изгражда свои..

публикувано на 02.02.10 в 09:44

Как програма "Христо Ботев" посреща юбилея на Старата къща

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/100128_P_Novakova.mp3 В седмицата, в която Българското национално радио отбеляза своята 75-годишнина, гост в предаването беше директорът на програма "Христо Ботев" Паулиана Новакова. Тя представи..

публикувано на 26.01.10 в 08:37

Радиото и литературата

От самото създаване на Националното радио литературата не само неизменно присъства в неговите програми, но и може да се каже, че и писателите са едни от неговите най-активни създатели: Сирак Скитник, Константин Константинов, Орлин Василев, Александър Геров,..

публикувано на 21.01.10 в 13:52

За кризата и културата на живеене

Тази тема ще бъде водеща за цялата 2010 година, обявена от Европейският съюз (ЕС) за година на борбата с бедността и социалното изключване. Въпреки че Европейският съюз е един от най-богатите райони в света и с утвърдено високо качество на живот, в някои..

публикувано на 12.01.10 в 11:49

Доц. д-р Мирослава Кортенска, автор и водещ на предаването „Врата към Европа”, получи признание и награда от Европейският синдикален комитет по образование

Доц. д-р Мирослава Кортенска беше наградена от Европейският синдикален комитет по образование (European Trade Union Committee for Education) за отразяването на значими културни събития и дискусиите на вълните на програма „Христо Ботев” по проблемите на..

публикувано на 22.12.09 в 13:06
Илюстрациите в книгата на Георги Господинов

Коледни истории с Георги Господинов, четени от автора и от артиста Малин Кръстев

„Тези истории са почит към онова, от което са направени Коледите – закъснели дарове, души на прасета, истории за разминавания, в които има повече любов, отколкото във всички срещи на света…” Така авторът определя своите творби, но не казва всичко за тях...

публикувано на 17.12.09 в 10:40

Във ""Врата към Европа" продължаваме разговора за българската култура: Оцеляване или развитие или как се справяме с културата на бедността

Втората част на разговора по тази важна тема ще посветим на музиката и авторските права. Важни сфери, особено наблюдавани от европейските ни партньори. В дебата ще участват Ценко Минкин, който оглавява Управителния съвет на „Музикаутор” и самият той,..

публикувано на 16.12.09 в 09:13