Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Анелия Торошанова, Васил Попов и Захари Генов

Децата жертви на родителски конфликти

Има ли злоупотреби, закононарушения и бездействие в системата за закрила на детето? Последиците – децата стават жертва на психическо насилие в семейството. В предаването ще чуете частните случаи на Димитър Гинчев от Ямбол и на Георги Стивасарев от..

публикувано на 09.11.18 в 15:04
Йорданка Петрова (вляво) и Анелия Торошанова в студиото на БНР

Майка: помогнете на сина ми инвалид, когато вече няма да ме има

Какво се случва с хора с тежки увреждания, след като останат без близки, които да се грижат за тях? Чия е отговорността? Как става настаняването в специализирано заведение? Има ли такива, с какъв капацитет, къде се намират и каква е процедурата за..

публикувано на 02.11.18 в 16:35
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)

Поредният скандален случай с дете

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара..

публикувано на 19.10.18 в 15:00

Частен съдебен изпълнител прекрати изпълнително дело срещу семейство на хора с тежки увреждания

В семейството на Юлия Старчева съпругът й Теди Старчев е със сърдечна операция, а синът й - 21-годишният Георги е с тежки увреждания в следствие на имунизация. „За Георги се грижа от 24 часа 25, няма как да отидем с него на почивка, защото никъде няма..

публикувано на 12.10.18 в 16:26
Иван Църев, Анелия Торошанова и Захари Генов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

За Тодор Църев щастието е да има работа и да бъде полезен

Тодор Църев е от онези младежи в неравностойно положение, израснал в защитено жилище в Луковит, чакащ две години чрез бюрото по труда да намери подходящата работа, включен за шест месеца в поредната програма за чистач и опаковач и останал безработен веднага..

публикувано на 05.10.18 в 12:15
Анелия Торошанова и Захари Генов

Можем ли да защитим ефективно правата си срещу монополисти

В предаването ще чуете частния случай на Павлина Илиева от София. Подобни казуси с монополисти имат стотици българи днес. Казусите на г-жа Илиева са с Топлофикация и Софийска вода. Какво трябва да направим, когато дължим пари на монополист, така че да не ни..

публикувано на 28.09.18 в 15:14
Доц. Ана Джумалиева

Има ли дискриминация спрямо осиновителите на деца над 5 години?

Днес в предаването ще ви разкажем за едно решение на Комисията за защита от дискриминация  в полза на осиновителите на деца над 5-годишна възраст. Ще чуете повече по темата от доц. д-р Ана Джумалиева –председател на Комисията за защита от дискриминация:..

публикувано на 28.09.18 в 14:06
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
Захари Генов, Пламен Димитров, Анелия Торошанова и Ангел Методиев

Как да потърсим правата си, когато сме станали жертва на имотна измама?

Каква е схемата на една имотна измама и кой стои зад нея? Има ли чадър над извършители на измами у нас и защо не могат да бъдат осъдени години наред? Защо съдът и прокуратурата разглеждат тези казуси като гражданско-правни спорове? Отговорите на въпросите..

публикувано на 14.09.18 в 14:08

Защитават ли медицинските заведения правата ни

Новият регламент за защита на личните данни в Европейския съюз постави на изпитание почти всички организации. А най-много въпроси възникват по отношение на работата на болниците, медицинските центрове, лекарските кабинети. Защото точно в здравеопазването се..

публикувано на 29.06.18 в 14:10