Най-големите отличия на композитора Ангел Заберски ще красят музея на БНР

Ангел Заберски: "Щастлив съм, че бях в Радиото - оттук тръгна пътят ми..."
Снимка: БНР

“Изключително съкровище за България” нарече композиторът Ангел Заберски фонда на БНР. “Тук са събрани произведения на изкуството, които ще радват поколения творци на българската култура. Реших да се приобщя отново към тази културна институция – оттук тръгна пътят ми.”

Днес следобед авторът на някои от най-красивите български забавни песни предостави част от наградите си на БНР. Стори го с присъщата си спонтанност и решителност, като обяви своето намерение буквално часове преди посещението си в “Голямата къща”, където бе приет от генералния директор Валери Тодоров. В звездната колекция са статуетката от “Златният Орфей”, получена за песента“Бащината къща” през 1980, Голямата награда от Международния конкурс за песен в Барселона през 1968 – за песента “Да вярвам ли” и още няколко паметни знаци, съхранили най-успешните творчески моменти на проф. Заберски.

От ляво на дясно: Голямата награда “Златният Орфей” 1980 г. за българска песен за песента “Бащината къща” – текст Матей Шопкин, ар. Ангел Заберски, изп. Панайот Панайотов; Втора награда от “Златният Орфей” 1968 г. за песента “Лунната соната” –текст Кольо Севов, изп. Лили Иванова; Първа награда от “Златният Орфей” 1978 г. за песента “Бяло крило” – музика Ангел Заберски, текст Орлин Орлинов, изп. Маргарита Радинска; Голямата награда от фестивала в Барселона 1968 г. за песента “Да вярвам ли” – текст Николай Цонев, изп. Лили Иванова 

“Започнах работа в БНР през декември 1955 в Предавания за чужбина (днес Радио България), в редакцията, ръководена от Любо Розенщайн – спомня си той. Най-големите награди за творчество получих по времето, в което работих тук – заслужих ги с песни, написани за програмите на Радиото. БНР винаги е било генератор за създаване на нови творби – “Рапсодията” на Веселин Стоянов, Концерта за пиано на Любомир Пипков и още много други. Това е огромна заслуга за националната ни култура. Аз съм щастлив, че бях в този институт и дадох всичко от себе си, за да продължа традициите му. Затова лесно се разделих с тези награди и съм радостен, че те ще красят музея на творците, свързали пътя си с Радиото. Щастлив съм, че днес отново съм тук – между колеги, приятели и почитатели.”

Г-н Валери Тодоров представи новия компактдиск, издаден от БНР – 18 прекрасни песни, създадени от Ангел Заберски за фонда на нашата медия. “Изповеди” е нарекъл авторът своя албум. “Избрах това заглавие, защото чрез песните в него споделям своето творческо кредо – песента трябва да има богата мелодия, хармония и ритъм. Ние сме следовници на тази линия, която създаде Йосиф Цанков.”

Върху диска можем да видим и един от последните портрети на маестро Заберски, нарисуван от художника Валентин Ангелов. Предстои появата на още един албум с песни на композитора – също издание на БНР.

“В “Голямата къща” не просто са работили забележителни личности – подчерта Валери Тодоров. В тези две сгради на БНР са създали своето творчество много известни български имена, работили в различни области. Не само в радио-жанровете. Нека припомним, че първият директор на нашето радио Сирак Скитник е бил енциклопедична личност с неподражаемо присъствие в много области на културата. Още по-важно е, че той е създал традицията тук, в сградата на Радиото, да се събират големите имена в най-важните културни области. Традиция, възстановена в наши дни чрез “Културните салони” на програма “Христо Ботев”. Аз се надявам, че младото поколение, което по-слабо познава този период, ще оцени създаденото дотук. Имаме имена, фонд, история, които са част от националния културен фонд. Сред големите имена в този фонд е и Ангел Заберски. Моето поколение е израснало с песните, написани от него и композиторите от тази генерация. Надявам се, че новите имена в българската музика ще могат да достигнат и славата, и популярността, и признанието, които дължим на личности като г-н Ангел Заберски.”

Още от категорията

Две значими годишнини в един мащабен концертен проект

Тази вечер в зала „България“ предстои концерт с интересна програма, представена от няколко формации − Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Перкусионен ансамбъл „Акцент“ от Плевен. Солисти са Мария..

публикувано на 21.10.19 в 12:45

Прощаваме се с Милчо Левиев – обаятелен музикант с неоценимо музикално наследство

Големият джаз музикант си отиде на 12 октомври в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. Поклонението е утре (18.10) в столичната зала „България“. Милчо Левиев е първият български джаз музикант,..

публикувано на 17.10.19 в 15:05

Тодор Бакърджиев: „Участието и наградата от фестивала в Синсинати са голямо вдъхновение за нас“

Преди дни в гр. Синсинати (САЩ) завърши първото издание на Cincinnati Public Schools International Jazz Festival. Заедно с оркестри от 22 училища от Щатите, участие взе Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител..

публикувано на 16.10.19 в 14:01