Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарски екип снима филм за женския народен хор „Мистерията на българските гласове”

Снимка: lfbc.eu

Една от визитните картички на България – това е женският народен хор „Мистерията на българските гласове”. Под това име става известен вокалният ансамбъл на Българското национално радио и телевизия, основан през 1952 година. Негов „кръстник” е продуцентът Марсел Селие, който е и собственик на търговската марка „Мистерия на българските гласове”. Съставът гастролира в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Магията на гласовете на 24-те певици, традициите на българската хорова школа и професионалните обработки на българските композитори – това предопределя успеха на „Мистерията”. Пресата не скъпи суперлативите, сред които е и оценката за изпълнението на хора „Най-прекрасната музика на планетата”. Интересът към българския женски хор и към изкуството му мотивира и швейцарски екип, който работи върху филм за „Мистерията на българските гласове”. Проектът е европейска копродукция с участието на Швейцария, Германия и България. От българска страна продуценти са компания „Агитпроп”, БНТ и Националния филмов център. Режисьор на лентата е Щефан Швигерт от Швейцария. Премиерата на филма ще бъде през 2011 година. Ето какво разказа, специално за Радио България, Дора Христова – диригент на хора.

„Подготовката започна през миналата година. Екипът е имал срещи в Швейцария с Марсел Селие, а с нас направи предварителни снимки. През месец октомври започнахме работа. Пяхме в Кремиковския манастир, снимаха ни и в телевизионно студио, и в репетиционна зала. Идеята е да направят мащабен филм за това българско явление, което е и постижение в музикалната култура. Щастливи сме, че имаме такива гласове и трябва да ги пазим и съхраним.”

Хорът „Мистерията на българските гласове” е номиниран от Федерацията на хоровете на Европейския съюз за Посланик на европейската култура. От три години певиците се отзовават на покани от организацията. Подробности научаваме от Дора Христова:

„Канят ни на концерти всяка година, което е голяма отговорност. И тази Коледа сме в европейските страни. Освен концерти, изнасяме и семинари, разказваме за българските гласове, за репертоара ни. В Белгия, например, ще изпълним наред с българските коледни песни и френски, немски, датски. Така ще осъществим връзка между песенното творчество на различните народи. Това е и задачата ни като посланици на културата.”

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Разказвай ми за нещо"

Познаваме Тома Здравков като един от най-характерните гласове на българския рок. След период, наситен с участия в телевизионни предавания и формати, той отново се занимава активно със създаване на нова музика и реализира нови песни. След като от..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

В музиката няма невъзможни неща

На 1 октомври светът празнува универсалния език на музиката. Едва ли някой се съмнява в способността на това изкуство да лекува душите и да окрилява мислите, но днес ще добавим още една история, която доказва това – тази на единствения незрящ..

публикувано на 01.10.24 в 09:10

"Един път на един милион"

Най-новата песен на Влади Ампов - Графа е "Един път на един милион". Автор на музиката и аранжимента е самият Влади, а за текста се е обърнал към Руши Видинлиев. Тази творческа среща не е първата за тях – предишната им колаборация беше преди 20..

публикувано на 30.09.24 в 10:15