Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайграничните села на Средните Родопи - добре дошли в миналото!

В крайграничните села на Средните Родопи ще изживеете една необикновена ваканция, встрани от добре утъпканите туристически пътеки.
Снимка: Венета Николова
Средните Родопи притежават особен чар, който те обгръща още щом поемеш нагоре по плавните възвишения на планината, осеяна с ухаещи на борова смола гори, дълбоки пропасти и тайнствени светилища от времето на траките. Движейки се на юг към границата ни със съседна Гърция, пътят се стеснява и започва да криволичи край просторни пасища и канари, сред които си провират път водите на р. Арда. За радост на ценителите на дивата природа крайграничният район е все още terra incognita за масовия туризъм. Предпочитат го заради спокойствието, кристалния въздух, запазения бит на хората, както и възможността да изживеят една необикновена ваканция, встрани от добре утъпканите туристически пътеки.

© Снимка: Венета Николова

Районът е все още terra incognita за масовия туризъм.
Няколко стари села край бреговете на река Арда предлагат пътешествие във времето. Могилица, Смилян, Арда и Горна Арда, разположени на няколко километра от граничния кльон със съседна Гърция, напоследък заеха полагаемото им се място на туристическата карта на България. Типична гледка в този край са стадата овце из живописната речна долина и накацалите по хребетите стари махали със схлупени къщурки. Над тиклените покриви обикновено се извисяват старата камбанарии на селските църкви и неотменното минаре на местната джамия. От векове християни и мюсюлмани съжителстват тук в мир и разбирателство, споделяйки радост и тревоги, превръщайки се в чудесен пример за толерантност и сговорчивост. Това взаимодействие между двете религии и култури се е отразило и върху местните традиции и фолклор, които са се запазили непокътнати до наши дни. Достатъчно е да посетите постоянната етнографска сбирка в село Смилян, за да се убедите в това. Какво можем да видим в нея, научаваме от Ася Деянова – председател на местното читалище:

© Снимка: Венета Николова

Маджаровата къща в с. Арда е сред туристическите забележителности на района.
„Туристът може да види всякакъв вид тъкани, изработвани от родопчанките, включително и терлиците, характерни за нашия край. Специфично за майсторките шивачки тук е, че не работят по готови модели, затова всеки терлик е уникален, не се повтаря. Представяме и типичния мъжки и женски родопски костюм, както и традиционния родопски козяк. В миналото животновъдството е било един от основните поминъци на хората в района. Добиваната от животните вълна е била използвана за изработка на облекло и домашни постели.”

© Снимка: Венета Николова

Преходите с джипове по черните пътища на Родопите са един от начините да опознаете дивата природа на този край.
В някои от домовете все още се съхраняват стари станове и хурки. По долапи и скринове отлежават ръчно тъкани черги, престилки и ленени ризи, покрити с пъстри шевици. Отдавна излезли от употреба селскостопански и строителни инструменти пък тънат в прах по мазета и тавани. Собствениците на една такава стара родопска къща в с. Арда решават да извадят от забвение наследените от дедите им вещи и да им вдъхнат нов живот. Така се ражда един от малкото частни музеи в България – т. нар. Маджарова къща, която ни връща в края на XIX век. Интериорът й е типичен за онова време с големите дървени греди, с 200-годишния каменен под и скърцащите стълби. Предмети от ежедневието на някогашните й обитатели като бръснарски принадлежности, пособия за тютюн, дамски украшения и пр. изпълват всяко кътче на къщата. Интересна е старата баня, разположена в една от нишите, където домакините са се радвали на истински за онези времена лукс – течаща вода в дома.

© Снимка: Венета Николова

Старите родопски чанове и до днес огласяват селските улици и пасища.
Старинна атмосфера, обвеяна с романтика и носталгия по отминали времена, ще откриете и в къщите за гости в селата Могилица, Смилян, Арда и Горна Арда. Но там наред с автентичния интериор ще ви предложат и всички съвременни удобства, включително и безжичен интернет. Жителите на тези крайгранични селца от години развиват успешен селски туризъм, разчитайки не толкова на шумните туристически тълпи, колкото на отбрано малцинство истински ценители на запазения родопски бит и природа. Иначе атракции в този райски кът не липсват. Като се започне с вкусните домашни ястия, с които домакините постоянно ще ви изкушават, и се стигне до излетите на открито сред идиличните родопски пейзажи. Популярни напоследък са преходите с джипове или бъгита по черните пътища на планината, които отвеждат до изворите на река Арда, в непосредствена близост до граничния кльон. И още:

„Има обозначени вече 12 маркирани маршрута в района, както и обучени водачи, които са на разположение на гостите и ги водят по всички интересни места и пътеки – разказва Милкана Йорданова, собственик на мандра и малък семеен хотел в село Смилян. – Добре поддържаните маршрути са с продължителност от 2 до 12 часа. В с. Арда пък може да се наемат ездитни коне за преходи в планината. Има и чудесни условия за спортен риболов, както и за т. нар. „крайречен плаж” на брега на река Арда. Противно на очакванията, че тази година заради кризата туристите ще намалеят, продължаваме да посрещаме много гости. Нашият край вече се наложи като една специфична дестинация за отдих и екомаршрути, която е добре разпознаваема сред туристите”.

* Материалът е изготвен по проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по ОП „Регионално развитие”
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10