Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български тамплиери изследваха корените на прабългарите в Бурятия и Монголия

Български тамплиери, водени от археолога професор Николай Овчаров, изследваха корените на прабългарите в Монголия и в руската република Бурятия. Експедицията се завърна с официални писма за побратимяване на столиците на двете държави Улан Батор и Улан Уде със София и с Варна. На място представители на бизнеса са запознати с чудесата на България като археологическите обекти Перперикон и Татул и възможностите за туризъм. От историческа гледна точка експедицията се занимава с изследването на произхода на прабългарите, както и с проучвания за Чингиз хан, разясни проф. Николай Овчаров. Той припомни, че в първата половина на 13 век монголските орди, покорили Русия и Китай са достигнали България, а на българския престол сяда татарски хан Чака, който в края на 13 век управлява страната ни една година. Този период е много интересен и по отношение на изследването на рицарството и тамплиерите, каза още археологът: Тези рисунки, които сме намирали на крепостни стени на Плиска и Преслав, части от шаманско облекло, сега ги видяхме на място и аз смятам, че това ще бъде изключително полезно за нашата наука, за археологията, за историята, изтъкна археологът.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10