Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Дарина Славчева отбеляза 30-годишнината си с нов албум

Снимка: signal.bg

Дарина Славчева е родена през 1981 година в град Стара Загора. Тя е една от стилните млади тракийски певици с ясен, висок глас с богат тембър. Любовта към музиката наследява от родителите на майка си от село Генерал Инзово, Ямболско. Детството й преминава с участия в събори-надпявания, а на 16 години става носител на първа награда от радиоконкурса „Славейче” /Стара Загора/. Народната певица Кичка Савова подготвя талантливото момиче за изпитите в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. Не след дълго голямата наша изпълнителка Вълкана Стоянова, забелязала таланта й, става нейна учителка. По този повод Дарина признава: „Тя е мой кумир за народните песни – недостижимо духовно явление!”

Важна за кариерата на младата певица е 1999 година. В поредица от конкурси Дарина е безспорен фаворит. Печели първи награди в Чирпан – „С песните на Атанаска Тодорова”, в Широка Лъка – „С песните на Радка Кушлева”, Стара Загора – „С песните на Петкана Захариева”, в Стралджа – „С песните на Вълкана Стоянова”. Висшето си образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност Изпълнителско изкуство. След придобиване на магистърска степен започва да преподава там.

Дарина Славчева често е канена за участия и записи с изявени музиканти от областта на народната музика. Проектът й за вокал и глас с кавалджията Темелко Николов е посветен на песните на Вълкана Стоянова. Участва и в международни проекти в Дания, Холандия, Германия.

Своята 30-годишнина наскоро тя отпразнува с нов компактдиск. За него от изпълнителката споделя:

„Албумът се казва „Тракийско злато”, защото „златни” са и песните в него. Предавани са от поколение на поколение – от майка на дъщеря, от свекърва на снаха… Пазени са дълго време за да стигнат до мен. Дванадесет от тях съм издирила сама, само една е от репертоара на Вълкана Стоянова и с нея съм печелила много конкурси. В албума преобладават песните от Тракия. Търсих разнообразие както в метроритмиката, така и в текстовете, за да е интересно на слушателите.”

„Отишла Неда в гора зелена, „Георги на гурбет отива”, „Кукувицата кукаше”, „Цар Мурад Мара думаше”, „Сяла мома роксан цвете” са песни, които може да чуете в звуковия файл за да се убедите във великолепните гласови качества на младата певица.

„Срещайки се с този албум, ти слушателю, ще получиш онова столетно спокойствие на певческия ни фолклор, енергията и необузданата радост на танца, ще бъдеш обладан от младостта и посланието за вечност!” – думи на проф.д-р Дора Христова за новия албум на Дарина Славчева.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05