Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Дарина Славчева отбеляза 30-годишнината си с нов албум

Снимка: signal.bg

Дарина Славчева е родена през 1981 година в град Стара Загора. Тя е една от стилните млади тракийски певици с ясен, висок глас с богат тембър. Любовта към музиката наследява от родителите на майка си от село Генерал Инзово, Ямболско. Детството й преминава с участия в събори-надпявания, а на 16 години става носител на първа награда от радиоконкурса „Славейче” /Стара Загора/. Народната певица Кичка Савова подготвя талантливото момиче за изпитите в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. Не след дълго голямата наша изпълнителка Вълкана Стоянова, забелязала таланта й, става нейна учителка. По този повод Дарина признава: „Тя е мой кумир за народните песни – недостижимо духовно явление!”

Важна за кариерата на младата певица е 1999 година. В поредица от конкурси Дарина е безспорен фаворит. Печели първи награди в Чирпан – „С песните на Атанаска Тодорова”, в Широка Лъка – „С песните на Радка Кушлева”, Стара Загора – „С песните на Петкана Захариева”, в Стралджа – „С песните на Вълкана Стоянова”. Висшето си образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност Изпълнителско изкуство. След придобиване на магистърска степен започва да преподава там.

Дарина Славчева често е канена за участия и записи с изявени музиканти от областта на народната музика. Проектът й за вокал и глас с кавалджията Темелко Николов е посветен на песните на Вълкана Стоянова. Участва и в международни проекти в Дания, Холандия, Германия.

Своята 30-годишнина наскоро тя отпразнува с нов компактдиск. За него от изпълнителката споделя:

„Албумът се казва „Тракийско злато”, защото „златни” са и песните в него. Предавани са от поколение на поколение – от майка на дъщеря, от свекърва на снаха… Пазени са дълго време за да стигнат до мен. Дванадесет от тях съм издирила сама, само една е от репертоара на Вълкана Стоянова и с нея съм печелила много конкурси. В албума преобладават песните от Тракия. Търсих разнообразие както в метроритмиката, така и в текстовете, за да е интересно на слушателите.”

„Отишла Неда в гора зелена, „Георги на гурбет отива”, „Кукувицата кукаше”, „Цар Мурад Мара думаше”, „Сяла мома роксан цвете” са песни, които може да чуете в звуковия файл за да се убедите във великолепните гласови качества на младата певица.

„Срещайки се с този албум, ти слушателю, ще получиш онова столетно спокойствие на певческия ни фолклор, енергията и необузданата радост на танца, ще бъдеш обладан от младостта и посланието за вечност!” – думи на проф.д-р Дора Христова за новия албум на Дарина Славчева.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25