Именитият цигулар и педагог Йосиф Радионов на 60 години

Цигуларят проф. Йосиф Радионов – обичан изпълнител и педагог, тази година отпразнува 60-и рожден ден.

Първите уроци по цигулка Йосиф Радионов взема на 6-годишна възраст от своя баща. Младежът продължава да развива дарбата си с редица видни преподаватели:

© Снимка: www.nma.bg

„Реших да се посветя на цигулката две години преди да постъпя в консерваторията. Междувременно вземах уроци от много добри педагози като Тодор Съмналиев, някогашен концертмайстор на Софийската филхармония и Ана Иванова от музикалното училище. Безкрайно съм благодарен на цигуларя Леон Сурожон, че така грижливо ме подготви за постъпване в консерваторията. Конкуренцията беше на много високо ниво. Мои състуденти бяха личности, които днес са стожери в цигулковата педагогика като знаменитият Минчо Минчев. По-късно проф. Сурожон замина за Белгия и станах студент на друг известен преподавател – Владимир Аврамов. Благодарение на неговото усърдие, добро отношение и моите усилия, днес съм един от преподавателите в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”.”

В продължение на повече от три десетилетия ученици на проф. Йосиф Радионов са десетки цигулари. Мнозина от тях правят световна кариера. Валя Дервенска е концертмайстор в Хайлдерберг, Мирослав Чакърян оглавява симфоничния оркестър в Йоханесбург, ЮАР. Мартин Пантелеев, диригент на Софийската филхармония, също е сред възпитаниците на проф. Радионов. Сред забележителните музиканти, учили при него са Йоана Каменарска, завършила Моцартеума и Зефира Вълова, посветила се на бароковото изкуство.

Тази година Йосиф Радионов за първи път представи пред българска публика Трети концерт за цигулка и оркестър в ми мажор от Николо Паганини. Премиерата се състоя през май в Разград, а следващото изпълнение бе със Софийската филхармония, под диригентството на Мартин Пантелеев. За предстоящите си изяви проф. Радионов сподели:

„Ще имаме участие с Ангел Станков като солисти на Плевенската филхармония по случай 70-годишнината на композитора Михаил Пеков. Той написа забележителни произведения за нашето дуо, което съществува повече от 35 години. Със съпругата ми имаме покана за концерти във Франция и Швейцария. На 17-и декември, по повод 90-годишнината на Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, ще направим коледен концерт с участие на моя клас.”

Артист с международно признание, Йосиф Радионов е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина. През 1981 година министерството на културата на Унгария го удостоява с медал „100 години Бела Барток”. Освен като цигулар, именитият изпълнител се изявява и като виолист. Повече от десет години е бил концертмайстор на Софийската филхармония. За принос към изкуството изтъкнатият музикант със свищовски корени бе отличен с наградата „Достоен за Свищов”.

Още от рубриката

„Музиката на Турция“ предлага истинско „флейтово пиршество“

„Истанбулски флейтов ансамбъл“ гостува днес, 18 март, в столичната камерна зала „България“. Концертът е част от „Музиката на Европа 2“ – поредица, започнала в началото на 2019 г. Вече бяха представени творби на композитори от Русия, Норвегия,..

публикувано на 18.03.19 в 13:35

Деляна Лазарова с първо място на международен конкурс за диригенти в Тирана

Българската диригентка Деляна Лазарова се представи блестящо на финалната вечер на конкурса NRTA Conducting Competition в Тирана, Албания. Тя се изправи срещу другите двама финалисти – Джон Чой от Южна Корея и Джи Юджуе от Китай. Тримата дирижираха..

публикувано на 14.03.19 в 15:21

Васко Кръпката разказва за турнето си в Австралия и Нова Зеландия и за 30 години от създаването на „Подуене блус бенд“

Бунтар, блусар, китарист и най-вече човек с голямо сърце – с няколко думи това е Васил Георгиев или добре познатият Васко Кръпката. Неговото „оръжие“ е песента. Чрез текстовете си Васко Кръпката винаги е бил и остава социално ангажиран. Така..

публикувано на 14.03.19 в 11:59