Именитият цигулар и педагог Йосиф Радионов на 60 години

Цигуларят проф. Йосиф Радионов – обичан изпълнител и педагог, тази година отпразнува 60-и рожден ден.

Първите уроци по цигулка Йосиф Радионов взема на 6-годишна възраст от своя баща. Младежът продължава да развива дарбата си с редица видни преподаватели:

© Снимка: www.nma.bg

„Реших да се посветя на цигулката две години преди да постъпя в консерваторията. Междувременно вземах уроци от много добри педагози като Тодор Съмналиев, някогашен концертмайстор на Софийската филхармония и Ана Иванова от музикалното училище. Безкрайно съм благодарен на цигуларя Леон Сурожон, че така грижливо ме подготви за постъпване в консерваторията. Конкуренцията беше на много високо ниво. Мои състуденти бяха личности, които днес са стожери в цигулковата педагогика като знаменитият Минчо Минчев. По-късно проф. Сурожон замина за Белгия и станах студент на друг известен преподавател – Владимир Аврамов. Благодарение на неговото усърдие, добро отношение и моите усилия, днес съм един от преподавателите в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”.”

В продължение на повече от три десетилетия ученици на проф. Йосиф Радионов са десетки цигулари. Мнозина от тях правят световна кариера. Валя Дервенска е концертмайстор в Хайлдерберг, Мирослав Чакърян оглавява симфоничния оркестър в Йоханесбург, ЮАР. Мартин Пантелеев, диригент на Софийската филхармония, също е сред възпитаниците на проф. Радионов. Сред забележителните музиканти, учили при него са Йоана Каменарска, завършила Моцартеума и Зефира Вълова, посветила се на бароковото изкуство.

Тази година Йосиф Радионов за първи път представи пред българска публика Трети концерт за цигулка и оркестър в ми мажор от Николо Паганини. Премиерата се състоя през май в Разград, а следващото изпълнение бе със Софийската филхармония, под диригентството на Мартин Пантелеев. За предстоящите си изяви проф. Радионов сподели:

„Ще имаме участие с Ангел Станков като солисти на Плевенската филхармония по случай 70-годишнината на композитора Михаил Пеков. Той написа забележителни произведения за нашето дуо, което съществува повече от 35 години. Със съпругата ми имаме покана за концерти във Франция и Швейцария. На 17-и декември, по повод 90-годишнината на Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, ще направим коледен концерт с участие на моя клас.”

Артист с международно признание, Йосиф Радионов е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина. През 1981 година министерството на културата на Унгария го удостоява с медал „100 години Бела Барток”. Освен като цигулар, именитият изпълнител се изявява и като виолист. Повече от десет години е бил концертмайстор на Софийската филхармония. За принос към изкуството изтъкнатият музикант със свищовски корени бе отличен с наградата „Достоен за Свищов”.
Още от рубриката
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02
Снимка: личен архив

Стилиян Киров: „Търсенето никога не спира и това е красотата на нашата професия“

Макар и малко над 30-те, Стилиян Киров има впечатляваща професионална биография. От есента на 2017 г. е музикален директор на Illinois Philharmonic – Chicago's Southland. На такава позиция е и в още два оркестъра в САЩ. През същата година печели..

публикувано на 15.01.19 в 13:03

Иван Гърбачев: Опитвам се „да намеря себе си“

Time-lapse е фотографска техника,при която се заснемат голям брой кадри през определен интервал от време, а след това се възпроизвеждат с многократно по-висока скорост. Така процеси, обхващащи голям период от време, се развиват пред очите ни за..

публикувано на 03.01.19 в 10:53