Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кресненското дефиле – предизвикателство за любителите на екстремния туризъм

Снимка: imagesfrombulgaria.com

Кресненското дефиле е едно много колоритно и живописно място в югозападната част на България. То е известно отдавна на любителите на красивата природа. През последните десетина години стана популярно и сред хората, които търсят по-силни и вълнуващи преживявания. Местността е подходяща за практикуване на екстремни водни спортове. Емилия Бегунова е представител на спортната организация „Приключенска мрежа”, чиято мисия е да популяризира активния отдих сред природата на България:

© Снимка: БГНЕС

„Кресненското дефиле, казва г-жа Бегунова, е част от поречието на Струма. Тази местност е много подходяща за популярния вече и у нас рафтинг, или спускане с надуваема лодка по бързеите на реката. Друг подобен вариант са едноместните лодки – каяците. През последните десет години нашата организация се стреми да привлича още повече туристи, които търсят и приключенски елемент по време на почивката си сред природата. Районът е много живописен. Той се намира между две планини – Пирин и Малашевската, където има много маршрути и за планинско колоездене, продължава с описанието на Кресненското дефиле г-жа Бегунова. Красиви гледки се разкриват към водопадите по притоците на река Струма. Доста хора са привлечени и от минералните бани в района. Това място от реката обаче стана популярно най-вече заради любителите на водните спортове. Хубавото е, че тук всеки може да дойде, без да е необходима специална подготовка и без предварителен опит. Всеки има възможност да се наслади на едно приключение по реката.”

© Снимка: БГНЕС

Все повече са желаещите да се отдадат на силни усещания при спускане с лодка по водите на Струма. Практикува се и каньонинг – това пък е спускане по каньоните на реката. Този екстремен спорт представлява придвижване по дълбоки речни корита, водопади и скални отвеси, като се използват алпийски техники и съоръжения. Може да включва ходене, катерене, рапел (спускане с двойно въже), скачане, плуване. Местността е подходяща и за по-спокоен отдих. От района на Кресненското дефиле може да се тръгне по най-различни маршрути към Пирин. Хижите „Синаница”, „Дамяница”, „Вихрен”, „Каменица” са само част от местата, които разкриват гостоприемството си пред ентусиазираните планинари. Кресненското дефиле е обитавано и от някои редки растителни и животински видове, които са включени в Червената книга на България. Тук е и резерватът „Тисата”, известен като най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна не само в България, но и в Европа. През цялата година районът на Кресненското дефиле е посещаван от любителите на природата. Все пак ранната пролет е времето за екстремните преживявания по реката. Тогава тя е най-пълноводна и подходяща за спускане с лодки:

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

„Много често любителите на ски-пистите в курорта Банско разнообразяват почивката си, като идват в Кресненското дефиле, за да се включат в рафтинг по Струма, казва г-жа Бегунова. Тук могат да се правят планински преходи с колела, с коне. Лятото е най-активният сезон, защото много хора идват да си почиват и използват всички маршрути в планините. Есента също е подходящо време. Тук тя е доста топла заради средиземноморското влияние. През ноември, а понякога дори и през декември денят може да се използва за една приятна екскурзия. В последно време районът на дефилето става все по-оживен, добавя г-жа Бегунова. Всяка година местните хора подготвят специални къщи за настаняване на туристи. Има и приятни малки хотели.”

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Съвсем скоро търсачите на силни усещания ще имат още по-добри условия да се отдадат на туристически експерименти в този край на страната. В общината на близкия град Симитли са изготвили проект за развитие на екстремен туризъм на стойност 4,5 милиона евро. Това със сигурност ще се отрази върху още по-успешното развитие на рафтинга, скалното катерене, планинското колоездене. Така градът ще се превърне в център на екстремни спортове, а Кресненското дефиле – в още по-популярна туристическа дестинация.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15