Сватбарски народни песни

"Сватба", худ. Владимир Димитров - Майстора
Снимка: архив
Има една народна мъдрост, която казва:”Човек веднъж се ражда, веднъж се жени и веднъж умира”. Тя показва изключителната важност на женитбата – народът ни я считал необходима и неизбежна като началото и краят на човешкия живот.
На голямото значение, което народът в миналото придавал на брака, съответства „тежката” българска сватба. Тя траела седмица, била наситена с ритуали с дълбоко съдържание, с тържество и веселие. Много са народните песни, които разказват за някогашната сватба. Някои от тях съпровождали предсватбените ритуали, каквито са годежът, приготвянето на хлябовете, изработката на сватбеното знаме, сплитането и обличането на невястата, моминската вечер и бръсненето на младоженеца.
„Донесете сито копринено да засеем момковите двори, та и момините, да намерим пръстен, да го дадем на девойка”, пеят жените от село Плана в старинна песен „на засевки”.
Приготвянето на сватбеното знаме символизира образуването на ново семейство. За направата му използвали стъбло от плодно дърво, на върха му забождали „позлатена” ябълка и привързвали кърпа в червено и бяло – символ на мъжкото и женското начало. „Фуруглица трепери” от репертоара на сестри Бисерови от село Пирин е свидетелство за този момент от сватбата.
Сватбените ритуали, съпроводени с музика, започват в дългоочаквания ден. Сватовете тръгват от момковия дом за кума и цялото село прокънтява от гайди, тъпани и момински гласове. Песен, която разказва за раздялата с моминското безгрижие е „Прошка вземай, младо булче”. Познаваме я от репертоара на Динка Русева от Раднево.
Сбогуването е последният обреден момент преди тръгването на сватбеното шествие. Младоженците застават с лице към изгрева на слънцето. Пред тях идват родителите на булката, братята, сестрите и останалите роднини. Невястата се покланя на всеки и го дарява. В това време момите пеят тъжна песен: „Я изгрей, слънце, рано в неделя в момини двори, да видиш как се разделя чедо от мама, от татко, от мили братя и по-мили сестри…” Тази песен изпълнява добруджанската певица Калинка Вълчева.
Под звуците на гайдата, невястата е изведена от дома. В този момент и до ден днешен се изпълнява песента „Ела се вие, превива, мома се с рода прощава”, превърнала се в химн на българската сватба.
Пътуването към новия дом, посрещането, сватбената трапеза и общото веселие изобилстват с песни. Особено поетични са тези при посрещане на невястата. „Я излез, момкова майка, да си видиш какво ти водим – на лице бяло, червено, на снага – тънка, висока…” Тази северняшка песен изпълнява Марин Иванов от село Черни Вит.
На сватбената трапеза се изричат най-хубавите пожелания, които е създал българинът:”Да сте живи, здрави, дълговечни”, „От небето да тече, от земята да расте”…
Днес сватбените обичаи продължават да живеят заради прекрасните символи, в каквито са се превърнали, заради удоволствието от един многоцветен и увлекателен спектакъл, какъвто е българската сватба. Продължават да живеят и песните, защото са събрали мъдростта на вековете. Раждат се и нови в днешно време. Те звучат най-често от сватбарските оркестри, които озвучават семейните празници. 

В предаването ще чуете следните народни песни:

„Снощи вечер у вас бях” (мфг с.Хаджидимово),
„Дайте сито” (жфг с.Плана),
„Фуруглица трепери” (сестри Бисерови)
„Прошка вземай, младо булче” (Динка Русева)
„Я, изгрей” (Калинка Вълчева)
„Ела се вие, превива” (Виевската група)
„Я, излез, момкова майка” (Марин Иванов)
„Голяма се сватба вдигна” (орк.”Извор”-Добрич)
Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30