Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опознай България, за да я обикнеш!

Снимка: Архив
България има свой патент в областта на туризма. Става дума за туристическото движение, свързано с опознаването на „топ 100” от най-интересните й исторически и природни забележителности. Своебразната класация на БТС включва тракийски гробници, етнографски селища, исторически музеи, планински върхове, защитени зони и други емблематични обекти. Сред най-известните са Рилският манастир, Белоградчишките скали, етнографският комплекс Етъра, древното скално светилище Перперикон и още цяла поредица от забележителности, разпръснати из най-красивите кътчета на страната, за които неведнъж е ставало дума в туристическата рубрика на Радио България.

© Снимка: БГНЕС
Скалното светилище Перперикон


Огромният интерес към движението, свързано с опознаването на 100-те национални туристически обекта, не е от вчера. Началото му е поставено в далечната 1962 г. Тогава група гимназисти от градчето Самоков решава да обходи „ударно” най-известните планински върхове и културно-исторически паметници на България. Няколко месеца по-късно покорителите на тези обекти се събират на връх Мусала – първенеца на Балканите (2925 м.), за да бъдат удостоени със златни значки. В следващите години българите започват масово да обикалят 100-те туристически обекта на страната. По това време обаче наред с културните и природни забележителности, в списъка са включени и комунистически символи, като партизански лагери, паметници на партийни дейци, заводи, а тяхното посещение се превръща в нещо като патриотичен дълг за десетки хиляди българи. Разбира се, времената се менят и днес тези обекти отдавна са отпаднали от топ класацията. През първите години на демократичните промени у нас интересът към движението затихва, но отливът е само временен! Защото в началото на 21-ви век инициативата е възобновена с пълна сила, а списъкът със 100-те туристически обекта вече е променен и обогатен с нови археологически паметници и природни забележителности.

© Снимка: архив
Белоградчишки скали


Движението за опознаване на 100-те национални обекта се радва на много широка популярност най-вече сред младите хора у нас. Сред многобройните му привърженици има и чуждестранни пътешественици – предимно от съседните балкански страни, както и от Германия, Русия, включително и от далечна Япония. Те идват в България, за да се докоснат до една малко позната култура. Всяка година около 100 хиляди ентусиасти обикалят страната ни, за да опознаят уникалното й природно и историческо наследство. Членовете на този своебразен „клуб на пътешественика” се снабдяват със специалната книжка на БТС за печати от въпросните туристически забележителности и се отдават на още една страст – колекционирането на печати. Освен удовлетворението, че са опознали България, покорителите на всичките 100 национални туристически обекта получават значка и почетна грамота, а от няколко години и правото да участват в томбола за материални награди.

© Снимка: архив
Рилският манастир


Чрез серия от богато илюстровани със снимки репортажи, срещи с интересни събеседници от различни краища на страната и пътеписи, наситени с личните впечатления на нашите автори, Радио България ще се опита да ви запознае с голяма част от включените в списъка забележителности, които представят най-доброто от културно-историческото и природното ни наследство. Тази невероятна съкровищница от исторически и архитектурни паметници, от артефакти от древността и произведения на изкуството от по-ново време ще обогати представите ви за България като красива страна с хилядолетно минало и… ярко настояще. Пожелаваме ви приятно пътуване чрез сайта на Радио България!
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик , е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите..

публикувано на 27.07.23 в 11:11

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00