Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По пътя на съвършенството” – с музиката на Петър Ралчев

Музикантът се изгражда цял живот, убеден е Петър Ралчев
Снимка: архив
„Страхотна музика” ,„Невероятен концерт”, „В плен съм на еуфорията от чутото”, „Неповторим виртуоз”, „Един от малкото музиканти, които докосват дълбоко душата с изпълнението си” – това са част от възторжените оценки за отминалия наскоро концерт по случай юбилея на акордеониста Петър Ралчев. Той е уникален български музикант, вписан в енциклопедията „История на акордеона” (Франция 1991), ярка звезда на нашата фолклорна сцена, известен по света от престижните етно-джаз фестивали. Без съмнение, почитателите на народната музика ще помнят концерта под наслов „По пътя на съвършенството”, състоял се в Първо студио на БНР, с Оркестъра за народна музика, диригент Димитър Христов.

За мен беше чест и удоволствие да бъда с оркестъра на радиото на една сцена! Надявам се да е било вълнуващо преживяване не само за всички нас – колегите, а и за слушателите – сподели музикантът в интервю за Радио България. – Юбилеят ми беше миналата година, но имах много участия у нас и по света, изискваше се време, за да организираме това събитие. Веднага след концерта направихме записи на три мои пиеси с оркестъра – аранжиментът е на Пейо Пеев. Надявам се отново да се видим за съвместни проекти. Наистина, беше ми приятно в този екип с оркестрантите, които свиреха с желание, с диригента Димитър Христов, който е динамична личност и иска да прави нови неща. Бих работил и в бъдеще с тези партньори.

Концертният живот на Петър Ралчев е много активен – в последните три месеца го слушаха в Норвегия, Германия, Белгия и Франция. Следващите му участия през юли са в Испания, в Швейцария, където ще има концерт и семинар с колегите си Пейо Пеев – гъдулка, Недялко Недялков – кавал и Ангел Димитров – тамбура и китара. Пак с тях през есента ще посети фестивал в Германия, а през август го очакват в Испания и Канада.

Ралчев свири с удоволствие и за българските си почитатели: Всеки път е вълнуващо когато си на сцена, казва той. Работата с оркестъра на радиото беше такова преживяване. Преди няколко седмици в Нови Пазар открих конкурс с кратък концерт. Дойдоха млади колеги-акордеонисти и беше удоволствие да представя музиката си пред тях. Радвам се, че я харесват и искат да я свирят. Няма нищо лошо всеки да се учи от някого, да му подражава, споделя музикантът, стига да съумее да създаде собствен стил. Аз съм се учил и от Ибро Лолов, и от Трайчо Синапов, от тракийските музиканти, дори не само от акордеонисти. Музикантът се изгражда цял живот. Държа това, което правя, да е възможно най-добро, да дам всичко от себе си.

Близо десет албума има в дискографията на Петър Ралчев – авторски, съвместно с музикантите Иво Папазов-Ибряма, „Фолк джаз бенд” на Димитър Трифонов, Делчо Митев, Пейо Пеев и др. Миналата година по време на двумесечно турне в САЩ, посветено на юбилея му, излезе поредният албум „На живо от България”. Осъществен е с „Квартет Петър Ралчев”. В състава освен него са Николай Георгиев-китара, Илиана Георгиева-вокал и Петър Илиев-тъпан – българи, които от години живеят в САЩ. В чужбина са продуцирани трите му джаз албума. А за това дали предпочита да работи с народни или джаз музиканти, Петър Ралчев казва: навсякъде е вълнуващо и интересно, стига усещането да е взаимно, да чувстваме, че правим качествена музика.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15