Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Слав Недев участва във фестивала „Артманду” в Непал

Идеята на художника Слав Недев е да насочи вниманието към проблемната тема за боклука, сътворявайки малък град от контейнери за отпадъци.
Снимка: личен архив

От 25 ноември до 21 декември 2012 г. в Катманду ще се проведе най-големият и престижен форум за съвременно изкуство в Непал. Основната цел на фестивала „Артманду” е да обедини в едно пространство съвременни артисти от цял свят. Замисълът е те да си сътрудничат и обменят идеи чрез изкуството. Основната цел на форума е творците да изразят своето отношение към глобалния свят и особено към климатичните промени. Тематичното мото на тазгодишното му издание е Earth/Body/Mind (Земя/Тяло/Съзнание). Нашата страна ще бъде представена от художника Слав Недев.

© Снимка: slavnedev.weebly.com

Видях в Интернет анонс от страна на фестивала за това събитие. Той се провежда за втори път и е с екологична насоченост. Една от посоките, в които работя, е в тази област. Затова изпратих моите предложения. Жури, съставено от представители на различни азиатски страни, оценява предложенията. Така ме поканиха на този международен форум. В него ще участват повече от 70 автори от цял свят. Инсталацията, която ще покажа, е с ясна екологична насоченост. Тя е свързана с темата за боклука и съвпадна с идеята на фестивала в Катманду. „Биотоп” е все още в проект, но вече съм създал и сдружение. Моята идея е да построя малък град от контейнери за отпадъци, който да престои около две седмици на площта пред Националната галерия в София. Това е свързано с много сериозна подготовка. Този „град” ще има улици и хората ще могат да се разхождат. Като става дума за обществени послания, мисля че един творец трябва да бъде ясен, за да бъде максимално разбран. Затова съм избрал и центъра на столицата – да достигне до повече нейни жители. Темата е актуална според мен за абсолютно всяко място на света. В Катманду няма да бъде направена самата инсталация, а ще я представя като 3D визуализации. Те имат сюрреалистично въздействие. Моят начин на работа е чрез изкуството да обърна внимание на един изключително наболял световен проблем.

© Снимка: личен архив

Участието на Слав Недев в Катманду ще бъде съпроводено от прожекция на кратък филм, който допълва представянето на инсталацията му „Биотоп”. Видеоматериалът е по идея на Андроника Мартонова – доц. д-р в Институт за изследване на изкуствата към БАН.

В своя артистичен път Недев експериментира и преминава през различни творчески периоди – от живопис, през дигитално изкуство до инсталации. На 22 години, след като решава да бъде „свободен художник”, Слав се заема с изучаване на православната икона. Докато усъвършенства своите технически умения, той се интересува от философия, митология, история на изкуството и психология. Музиката, литературата и общуването с природата са източник на допълнително вдъхновение и идеи, подхранващи естествената му склонност за изследване на социални, философски и психологически проблеми със средствата на изкуството. Ранните му творби са най-вече в областта на живописта и рисунката. Впоследствие работите му преминават от експресивност, през абстрактен и сюрреалистичен символизъм до архитектурни композиции. Тревогата за бъдещето на света намира израз в нова негова поредица.

Друго, върху което работя, е серия от маслени картини, които се казват „Постурбанистични визии” – пояснява художникът. – Процесът е бавен, отнема ми няколко години, но се надявам да направя изложба само с този цикъл. Повечето от тях представляват архитектурни перспективи в градска среда. Темата ме вълнува по принцип и често влиза в сюжетите ми на работа. В тези въображаеми бъдещи градски пейзажи има само силуети от хора. Идеята е, че по някаква причина животът е изчезнал и градовете са останали само като архитектурен артефакт, в който витаят само сенките на някогашните им обитатели.

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00