Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявление – любимият зимен празник на българите

Снимка: архив
След веселието около Нова година идва ред на един от най-почитаните християнски празници в България - Богоявление. Народът ни нарича този светъл зимен празник Йордановден. Той символизира кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. Затова в деня преди него, на 5-и януари и на самото Богоявление, на 6-и, се извършва т. нар. Велик или Йордански водосвет. Водата се освещава чрез потапяне на кръста, символ на победата на Иисус Христос над смъртта. Тайнството се извършва в средата на православния храм от свещениците, които четат специална молитва, на която присъстват и вярващите. След Великия водосвет се освещават и военните части, и техните бойни знамена. За първи път това е направено през 917 г. преди битката при Ахелой, където българският цар Симеон Велики разбива византийските войски. След Освобождението на България от османско иго в 1878 г. традицията продължава до 1946 г. От 1993-та, няколко години след началото на демократичните промени, тя отново е възобновена. Ритуалът се провежда всяка година на площада пред Паметника на незнайния войн в София.

Вярващите се отнасят с голямо благоговение към светата богоявленска вода. В християнската традиция именно тя е една от най-силните, най-мощните оръжия в борбата със силите на злото. Затова след празника всеки християнин отнася в дома си шишенце със светена йорданска вода и го освещава с нея. Според народните вярвания в нощта срещу празника водата спира своя ход, за да се пречисти и придобие могъща целителна сила. Затова тя се дава и на болни и немощни хора като лек. Поверието гласи още, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и Господ чува молитвите на всеки, който види това чудо. В цяла България празникът се отбелязва с голяма тържественост във всички храмове. След литургия свещеникът повежда енорията си към близкия извор или водоем, освещава го и хвърля в него кръста. Независимо от ниските температури, мъже и момчета се надпреварват за неговото изваждане. Съществува поверие, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще бъде добра и плодородна, а християните ще бъдат здрави. Кръстът е знамето на православната църква и когато се потопи във водата, се вярва, че по този начин тя се освещава. Тайнството се извършва със специална молитва, затова на Богоявление чрез потапянето на кръста във водоемите се освещават всички води по земята.
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30