Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиопамет: 100 години от рождението на народната певица Виктория Крайселска

Снимка: предоставена на Радио България от архива на читалище „Отец Паисий – 1927 г. ” – село Извор, Радомирско

В периода 1930-1934 г. българска народна музика звучи в програмата на тогавашното Родно Радио чрез концерти от грамофонни плочи и директни изпълнения „на живо”. Със създаването на държавното Радио София през 1935 година интересът към тази музика нараства като постепенно се увеличава и присъствието на народни изпълнители в радиоефира. Сред първите имена от това време са кавалджията Станил Паяков от Горски извор, Хасковско, Жечо Долчинков от Котел, Наста Павлова от Крушево, гайдарят Слави Велев от Калофер и др.

През 1937 г. за първи път пред микрофоните на радиото запява и 24-годишната Виктория Крайселска от радомирското село Извор. Тя е родена преди сто години на 29 юни 1913 г. Архив с нейно участие в предаването на БНР „На раздумка и песен” (излъчено на 13 юли 1985 г.) пази колекционерът на народна музика Георги Драганов. Записът е съхранен и в Златния фонд: В нашето семейство баща ми беше гласовит, но най-много песни съм научила от момите. Все след тях вървях. На реката, когато перяха, ходих да ги слушам, а те пееха все весели, закачливи песни. Обичам народната музика от дете, но никога не съм предполагала, че благодарение на мен, песните на селото ми Извор ще се чуят по радиото - казва Виктория Крайселска.

Щастлива случайност среща Виктория Крайселска с диригента Иван Кавалджиев, който през 30-те и 40-те г. на м. в. е ръководител на оркестрови групи в Радио София. Певицата получава покана за прослушване пред комисия в медията. За първите си стъпки в радиото тя споделя: Всичко започна през 1937 г. Бях омъжена и със съпруга си отидохме на сватба в София. Запях във веселбата и Иван Кавалджиев хареса гласа ми... Комисията в радиото ме допусна в предаванията „на живо” и имах възможността да работя с Гюрга Пинджурова, Йовчо Караиванов, Надка Ковачева, Мита Стойчева и др. Участвах и в концертите за българите в чужбина, които се изпълняваха вечер от 11 часа.

Оттогава гласът на радомирската певица редовно звучи в програмата на Радио София, а песните й стават популярни в цялата страна. Наред със соловите изяви в радиопрограмата тя участва и като солистка в групите „Хайдушка песен” и „Росна китка”. В интервю на д-р Антоанета Радославова от 2000 година странджанската певица Магда Пушкарова си спомня: Нямате представа как съм й се възхищавала. Имаше прекрасен глас. Ставах сутрин да пусна радиото и да я слушам. Нейният плътен мецосопран изпълваше ефира. Хората оставаха възхитени. 

Поради различни обстоятелства, голяма част от записите на някои от първите народни изпълнители в радиото, безвъзвратно са изгубени. За щастие обаче, музикалният фонд на БНР пази четири песни на Виктория Крайселска от 1966 година. Те са обработени от Георги Бояджиев и записани с оркестъра на Емил Колев. „Гина бели на реката”, „Нешо моме, Нешо”, „Седи Калина у градина” и „Сви се оро” са безценни музикални документи, които ни дават представа за изпълненията на първата народна певица от Радомирския край, звучала в програмата на Българското радио преди половин век. 

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25