„Срещи с вас” и „Радиоавтограф”

Днес в „Срещи с вас” ще ви представим двама успели българи. Д-р Теньо Попминчев, чийто научни интереси са в областта на атомната, молекулярна и оптична физика. Той работи като старши научен сътрудник в Института JILA към Колорадския университет. Институтът е световен лидер по атомна физика с три Нобелови награди в областта за последното десетилетие. Другият ни събеседник е бесарабският българин – художникът Александър Телалим. През 2000 г. завършва „Стенопис” в НХА – София. Имал е изложби в България, Германия, Австрия, Полша, Франция, Испания и в родната Украйна. Много от картините му са притежание на колекционери от тези държави. Водещата на „Срещи с вас” Силвия Николова очаква вашите предложения и въпроси на имейл nikolova.s@bnr.bg.

В предаването „Радиоавтограф” тази седмица водещата Весела Кръстева ще разговаря с писателя Ванцети Василев. Повод за срещата стана излязлата преди дни книга на Василев „Да опаковаш вятъра”, посветена на живота в творчество на световно известния Христо Явашев-Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод. В студиото на Радио България Ванцети Василев ще разкаже и собствената си нелека съдба на емигрант от повече от 24 години в САЩ, ще си спомни първото гостуване в дома на Кристо и Жан-Клод, кое го е накарало да реши да напише книгата „Да опаковаш вятъра” и най-вече какво иска ние, неговите читатели да разберем от нея за личността на Христо Явашев. Една книга дава повод за разговор за Любовта, онази истинската, предопределената и вечна, която може да „опакова” дори и вятъра. Водещата Весела Кръстева очаква вашите коментари на имейл krasteva@bnr.bg.

Още от рубриката

Прогноза за времето на 11 януари

Над страната ще бъде предимно слънчево. Тихо ще се задържи по долината Струма и в източните райони на Горнотракийската низина, където на места ще има мъгла, която до обяд на всякъде ще се разсее. Над останалата, по-голяма част от страната, ще духа слаб вятър..

публикувано на 10.01.14 в 16:39

Кристиан Вигенин: България подкрепя Македония за ЕС, но проблемите трябва да се решат

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви днес в Скопие, че София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съседните страни, по-конкретно с Гърция и България, трябва да бъдат решени. Вигенин подчерта, че преговорите по договора за..

публикувано на 10.01.14 в 16:35

Законодателната дейност на парламента през новия сезон ще подкрепя правителствената програма

През новата парламентарна сесия законодателната дейност на парламента ще бъде насочена към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение. Това съобщи на среща с журналисти..

публикувано на 10.01.14 в 12:46